Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Auto diorama update

Door _ferry_ op woensdag 15 augustus 2018 17:54 - Reacties (9)
Categorie: Diorama, Views: 2.975

Het is een lange tijd geleden dat ik wat plaatjes van mijn Diorama heb gepost, en inmiddels is hij nog altijd niet af ;) Maar, ik heb er wel een paar dingetjes bij gemaakt, met name nu ik een 3D printer heb is het wat makkelijker om dingen te maken.

Zo hebben we bier!!!


En afval:


Maar vooral een nieuwe auto!Nagemaakt van dit voorbeeld:


Met dit model als basis:


En zoals je misschien zag staat de kever op een hefbrug, ook deze heb ik ontworpen, geprint, en geverfd.
Het ontwerp hiervan heb ik overigens ook op Thingiverse gezet.
Nog een paar details te gaan, zoals de rechter spiegel, antenne (was afgebroken) en slotjes op de luifel, maar verder vind ik 'm prima zo!

Edit:
En een overzichtje:

Auto diorama part 3

Door _ferry_ op dinsdag 5 mei 2015 21:00 - Reacties (9)
Categorie: Diorama, Views: 3.887

Okee, er ging iets mis tijdens het versturen van mijn vorige post, en ik heb een hekel aan iets 2x te moeten doen, dus het verhaal is iets kort, laat de plaatjes maar praten ;)


Garage staat er nu zo bij. nieuwtjes;
- meer leidingen
- persluchtleiding + slanghaspel
- alle TL bakken aangesloten
- lampjes+foto achter de ramen
- gereedschapskar verouderd
- autostoeltjes verouderd voor de zithoek

Maar daarnaast heb ik ook weer wat accesoires af. Want al het constructie/lijmwerk is nu wel klaar, dus kan er langzamerhand ingericht gaan worden.


Draaibank+freestafel op een extra werkbankje. Ze zijn bijna klaar. Op de full size variant moet ik nog de klauw maken voor de draaibank. En er mogen nog wat instrumenten, spaanders en snoeren bij.


Groepenkast+kabelwerk.


Rommel op zolder begint zich langzamerhand te stapelen.


En het lasapparaat. Erg blij mee want hij lijkt erg goed op de echte op wat details na, zoals het snoer wat eigenlijk aan de bovenkant er uit komt ipv in het midden.


En omdat er iemand was die zich afvroeg hoe ik die dingetjes nu eigenlijk in elkaar zet heb ik de bouw van de slanghaspel in een paar foto's vastgelegd;


3 plaatjes styreen van 2mm dik.


Op elkaar lijmen en met het mesje grof in vorm snijden.


Daarna nog 1 dun plaatje er op, een muurbeugeltje lijmen en even een schuurpapiertje er over. Klaar om te verven.

Nog sneller is een werkbank maken:

Planken uitzag...ehh snijden. en 2 poten+ klosjes voor aan de muur.


Paar drupjes lijm er tegenaan en klaar.


Dat was 'm weer voor deze keer. Het mooie weer komt er aan, dus in de avonden heb ik nu weer wat andere dingen te doen. Maar er is nog genoeg te prutsen, voor de zithoek wil ik nog een koelkast+ bierkratten. Verder veel accessoires plaatsen, gereedschappen op de werkbank en dan de auto's nog.

Auto diorama part 2

Door _ferry_ op maandag 6 april 2015 18:04 - Reacties (12)
Categorie: Diorama, Views: 4.117

Goed, om maar meteen met de deur in huis te vallen, de diorama ziet er nu zo uit:


Ik heb dus weer een hoop kunnen doen, nu het weer wat warmer is (al is het alsnog vrij fris in het schuurtje) ben ik aan de slag gegaan om onderdelen te verven/airbrushen. Bij lage temperaturen droogt de verf zo langzaam, en het is ook wel lekker als de deur open kan vanwege de verflucht.

Het schetst al een aardig beeld, maar het is echt nog verre van af. Vergis je niet, er is nog genoeg werk om te doen ;)


De werkbank heb ik zelf gebouwd, inclusief bankschroef, gespoten en een gebruikte look gegeven.

De compressor heb ik omgebouwd. Die zag er origineel compleet anders uit. Namelijk een staand model (Amerikaans). Ik moet nog wel een set wieltjes er onder lijmen.

Hier het origineel:


Verder hebben we dan nog de zetbank/rolbank/kraalbank, redelijk vergelijkbaar met wat er daadwerkelijk in de garage staat:


En een wasbakje:


Gereedschapskar was reeds aanwezig, en kwam uit dezelfde kit als de compressor:

Die kan ook nog wat vlekken en krassen gebruiken ;)

Er is nog zat te doen, zoals:
- rest van de verlichting aansluiten (ik had wat weerstandjes tekort).
- meer leidingen aanleggen naar de verlichting/ WCD's+ groepenkastje.
- ramen maken met daarachter een soort lichtbox.
- veuuul meer accessoires, wanddecoratie, rommel etc.
- auto's verbouwen.

Auto Diorama part 1

Door _ferry_ op vrijdag 13 februari 2015 10:34 - Reacties (4)
Categorie: Diorama, Views: 5.650

Ik ben een tijdje terug begonnen met het bouwen van een diorama. Iets wat ik altijd al heb willen doen sinds dat ik bezig ben met oldtimers. Zo in de donkere winteravonden moest ik toch wat om handen hebben, en als je dan de TV uit laat hou je een hoop tijd over om er wat tijd in te stoppen :)
Als mijn vriendin GTST gaat kijken duik ik de hobbykamer in en bouw ik weer een stukje, en dat schiet op zich aardig op. Mooie combinaties van mijn interesses, lekker freubelene, stukje elektyro, airbrushen, houtbewerking etc.

Er zijn voor diorama's heel veel miniatuurtjes kant en klaar te koop. Zoals werkbanken, kolomboormachines, lasapparaten, kasten en ander spul. Een leuke set heb ik lang geleden al eens gekocht, aangezien het een set is die vrij voordelig is en een aantal basics bevat.
Maar aangezien ik er liever tijd in stop dan geld probeer ik alles zoveel mogelijk zelf te maken, zoals de werkbank, kolomboor/freesmachine, laskar en meer. Voor sommige onderdelen vragen ze erg veel geld, welke prima zelf te maken zijn. Of wellicht met een 3D printer?

Voorbeeldje: miniatuur golfplaat met metaal-look, +/- A4 formaat: 18€. Als ik daarmee de wanden had willen maken was ik pakweg 100€ verder.... Dat gaan we dus niet doen. Nu heb ik ze in de witte latexverf gezet en maak ik er een gipsplaat achtige muur van. Een plaat styreen van ongeveer hetzelfde formaat kost je een paar euro. Goed, eer dat je wat maten en profielen hebt ben je ook weer wat euro's verder, maar daar kun je heel veel van maken.

Overigens is het qua stijl vergelijkbaar met onze eigen werkplaats, alleen qua vorm enzo verschilt het natuurlijk wel, vooral omdat die niet mooi te bekijken zou zijn als diorama zijnde. Maar de sfeer en stijl probeer ik overeen te laten komen. Er zijn bijvoorbeeld ook diorama's die op oude boerenschuurtjes lijken, met een oude roestige auto tussen de hooibalen en oude werktuigen. Of hele moderne commerciele garages met betegelde vloer, autobrug, en dure sportwagens met stapels dikke velgen en motorblokken. Als je graag wat mooie voorbeelden wilt zien van de meer klassieke garages: www.wilcosdioramas.com

Maargoed, bijna alles maak ik van styreen, een heel fijn soort plastic welke snel te lijmen is met standaard 1-secondelijm, goed te snijden en te schuren is, alleen het vergeelt wel onder zonlicht, iets wat ABS bijvoorbeeld niet doet. Maar dat moet je weer lijmen met minder prettige lijm, waarbij je goed moet ventileren en de lijm nogal vluchtig is. De boel staat binnen, en ik ga het toch verven, dus vergeling is niet erg. Verder heb je niet veel gereedschap nodig, een scalpel/hobbymes, lineaal, geodriehoek, potloot, snijmat en een stukje schuurpapier. En natuurlijk je flesje lijm.
Je kunt styreen krijgen als plaatmateriaal, maar ook in veel profielen .


Hier de werkbank. Ook meteen wat bakjes erbij gemaakt waarin kleine onderdeeltjes bewaard kunnen worden. die komen met een rekje aan de wand. En het handgereedschap kan straks aan de achterwand worden opgehangen.


Ook een wastafel is handig voor de vuile handen. Ik wil de kraan mooi chroom-kleur hebben, moet nog kijken wat daarvoor de opties zijn.

Daarna heb ik heel veel andere onderdeeltjes gemaakt, zoals TL bakken, groepenkastje, freesmachine, takel, ramen, deur etc. Maar uiteraard ook de MDF kist waarin ik de garage ga maken. Deze is ongeveer 55x30x30 aan de binnenzijde.
Met plamuur voor de structuur en grijze latexverf heb ik de vloer gemaakt. Lijkt bijna echt beton qua kleur en structuur en met wat vuil, olie en bandensporen past het helemaal:
Gisteren heb ik de constructie voor de zolderverdieping blauw gespoten met de airbrush, en tevens de railing die langs de zolder komt in elkaar gelijmd.


Daarna konden de houten leggers tussen de blauwe balken gelijmd worden, en heb ik even de dunne houten plaatjes er op gelegd om een indruk te krijgen van hoe het moet gaan worden.
Zoals je ziet ben ik ook langs de ikea geweest voor 2 kasten en een houten stelling :+


Totaaloverzichtje.
Rechts komt de werkplek, met een oudere kever die ik ga voorzien van wat roest, verweerde lak, losse wielen etc. De T1 bus is een natte droom, en ook als model erg mooi afgewerkt. Die wil ik nog een dakdrager met koffers geven. De blauwe cabrio tenslotte... Die heb ik ook in het echie, maar moet ik nog wat afwerken.

Komende tijd ga ik verder met de zolder. De trap moet er netjes passend komen, er komen TL bakken onder de zolder te hangen inclusief leidingen, en natuurlijk de nodige railing langs de rand en de trap.