Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

Teardrop najaarsverslagje

Door _ferry_ op zondag 2 oktober 2016 14:38 - Reacties (2)
Categorie: Teardrop, Views: 3.452

Zoals in de vorige post al te lezen was; De teardrop was klaar voor vakantie!

Ben er dan ook 3x mee weg geweest, een weekend naar het keverweekend in Wanroij, de zomervakantie richting Duitsland en Denemarken, en nog een weekendje mountainbiken in Limburg.
Reacties onderweg waren geweldig, mensen die naast je blijven rijden om een foto te maken. Campinggasten die komen kijken, babbelen bij het tankstation etc.Het is allemaal op zich goed verlopen, tijdens de vakantie hadden we wat regenbuien (en een avondje met een wolkbreuk :P ). En daarbij had ik wat last van water wat aan de zijkanten van het scharnier de weg naar binnen vond.
Daarop heb ik nog een aanpassing gedaan met een opstaand randje, en sindsdien geen last meer gehad van binnenkomend regenwater.
In de tussentijd zijn er dus nog heel wat dingetje gebouwd, aangepast en verbouwd. Isolatie, verlichting, opbergvakjes etc. Maar ook een periode gewoon even lekker helemaal niets! Want ik heb flink moeten werken om de caravan en motor voor de kever af te krijgen, met lange avonden en weinig tijd voor andere zaken. Die openstaande klusjes dus eerst maar eens aangepakt, 1 daarvan was de werkplaats opschonen. Want overal lagen onderdelen voor de caravan of de kever.

Anyway, dan heb je een opgeruimde werkplaats, en beginnen je handen weer te jeuken. Dus van het weekend maar eens begonnen aan 2 openstaande puntjes: De besteklade en een stukje actieve ventilatie.
We merkten namelijk dat het met windstille nachten wel iets meer mocht ventileren. Op zich was dat wel op te lossen door de achterklep een stukje open te zetten door er wat tussen te steken. Maar dat gaf ook kans op muggen die dan de weg naar binnen zouden vinden.
Dus leek het mij wel verstandig om een ventilatierooster te maken met een 12cm fan zodat er ook op windstille nachten wat meer flow door de caravan is.
Wat de besteklade voor nut heeft spreekt denk ik wel voor zich :P


De lade bestaat uit 1 stuk aluminium plaat van 1mm dik. Want daar heb ik nog best wat stukken van over, en het is natuurlijk licht van gewicht. Ontwerpen, aftekenen, en uitzagen.

Er zit niet veel stevigheid in die dunne plaat. Iets waar je rekening mee moet houden door bijvoorbeeld de randen nog een keertje om te zetten in de zetbank. Dat gaat prima, maar we hebben geen vingerzetbank, dus 2 zijdes moest ik op de geïmproviseerde zetbank doen. Gelukkig is dat 1mm aluminium makkelijk met handkracht om te zetten.


Voorkant een beetje gepolijst, ladegeleiders er al aan. Dus klaar voor montage!


En gevuld met de bestekbak, soepkommen en ook nog eens 2 pannetjes (Okee... die ene pan is een ei-bak-pannetje, en dus wel heel klein :D )
Daarna nog even een grendeltje gemaakt zodat de lade niet open zal gaan rijden het rijden.


Dan de ventilatie. Het rooster van de bouwmarkt had een omgezet randje. Leuk voor tegen de gevel van je huis. Niet leuk voor mijn caravan. Afknippen dus.


Vervolgens van alu plaat de anschroud gemaakt. De afname in flow en toename in geluid viel mij toch wat tegen zodra de fan wat weerstand krijgt van het rooster :/ Ik had expres al een groter rooster genomen dan de fan nodig had, om voldoende oppervlak te hebben. Tevens wat ruimte er tussen gehouden zodat de lucht niet al te turbulent is.
Toen dus nog een fan opgeofferd om nog weer wat extra ruimte tussen rooster en fan te hebben. Dat scheelde al weer iets.


Maar ook het rooster zelf nog onder handen genomen. De lamellen stonden niet zo ver naar buiten open gebogen, dus boog ik ze nog iets verder.
Verder de bramen langs de randjes weggevijld.


Ook heb ik de delen die normaal gewoon "plat" zijn nog weer iets naar binnen gebogen met een tangetje. Zodoende is het totale oppervlak waar de lucht doorheen kan toch wel flink toegenomen.

Nu moet er nog een stukje gaas in om insecten tegen te houden. En dan een gat maken in de zijkant van de caravan. Dan hebben we wat extra ventilatie voor de volgende vakantie :P

Teardrop Ready2Roll

Door _ferry_ op zondag 22 mei 2016 16:06 - Reacties (17)
Categorie: Teardrop, Views: 5.110

Hoogste tijd om eens wat foto's te posten van de trailer. Want er is inmiddels een hoop gemaakt.
Het zijn steeds meer de kleine klusjes die niet alleen tijd en geld kosten, maar ook gewoon veel nadenken. Inkopen gedaan qua kampeerspullen, kit, popnagels, elektra, noem het maar op. Maar vooral aan de slag met de binnenkant. Ik vergeet af en toe wat te beschrijven, want er is best een hoop gedaan. Inmiddels staat de teller bijna op 200 uur, en ook een jaar verder...

We bewaren ook een hoop rommel, wat dan weer een 2e leven krijgt, zoals dit oude gasstel:

Even een stukje schoongeveegd, ende toplaag van emailie was nog best goed! De verf aan de onderkant kwam er wel af, en er mist een knop, maar verder wel bruikbaar. Opknappen dus :)


Begonnen met het aanrecht. 2 alu kokers en een plaat betontriplex van 6mm. Dat heeft al een laagje vernis, ziet er wel sjiek uit en is niet zo overdreven zwaar.


Ook aan de binnenkant een plank, die ook opklapbaar is (als er een stel fietsen in moet bijvoorbeeld), elastiek er boven om de bagage in toom te houden.


Inkopen gedaan voor de keuken.


En als dat allemaal een beetje opgeruimd is ziet dat er zo uit. Zoals je ziet is het kookplaatje flink opgeknapt. De onderkant gestraald en daarna wit gespoten. Ook nog 2 nieuwe draaiknoppen gekocht. Met 2 alu plaatjes blijft hij netjes op zijn plek.
Achterin heb ik nu 1 bakje gemaakt waar glazen en wat eetgereedschap in staat. Ik moet nog even kijken hoe en wat. Gaandeweg zal er wellicht nog een 2e bakje links erbij komen waar bijvoorbeeld de bekers in komen, zodat in deze bak wat flesjes of pannetjes kunnen. Ik heb er veel over nagedacht, maar besloot dat ik er beter eerst mee kon gaan kamperen voordat ik meer gaten boor.

Leuk en aardig zo'n caravan, maar zonder trekhaak aan de auto heb je er niet veel aan!Vrij laag, maar wel een extra versteviging onder de motor tussen trekhaak en motorsteun. Aangezien de "gewone" bevestiging niet zo heel stijf is.


De trailer zelf. Inmiddels zit een deel van de afwerklijst er op. En uiteraard reflectoren+verlichting.
Daar heb ik nog wat leuks mee gedaan. Als je de 230v aansluit (waar dan weer een stekkerdoos+12V DC voeding aan vast zitten) schakelt er een relais waarmee het witte markeringslicht op het spatbord aan gaat. Zodoende heb je in de avonduren een mooi nachtlampje om je caravan en deur terug te vinden.
Helemaal blij :D


Verder moest er nog een disselbak op voor de gasfles.
Het maken van het deksel had wat voeten in de aarde.
Versie 1 was van 1mm alu en wilde ik in vorm klopppen, dat was te slap, begon te golven etc.
Versie 2 wilde ik lassen, werkte ook niet, smelt teveel weg en geen mooie rand.
Versie 3 is het geworden, van 2mm dik alu, geklopt met verschillende hamers+aambeeld. Daarna oogt het wat ruw. Maar even opschuren en polijsten maakte er weer wat moois van. Ach, bijna alles wat glimt is mooi :+ Alleen nog een slotje er op tegen het opwaaien.


En die past er natuurlijk ook op!

Nu nog snel verder met de gasleiding, wat elektra/licht aanleggen, sierlijsten, haakjes voor een tentzeil en afwatering, en dan zal het ondertussen wel vakantietijd zijn....

Teardrop #10: mijlpaaltje

Door _ferry_ op dinsdag 29 maart 2016 22:25 - Reacties (9)
Categorie: Teardrop, Views: 4.867

Na de vorige keer het raam in de deur geplaatst te hebben ben ik verder gegaan met het afmaken van de 2 zijkanten. Wil namelijk graag de boel "rijklaar" gaan maken. Dus dicht, spatborden er op, verlichting en reflectoren etc.

Ik knal er even snel doorheen met wat foto's:


Eerst de rand van de deur gemaakt, hier komt dan nog weer een schuimrand achter om op die manier hopelijk wat water en wind buiten te houden ;)Op deze manier sluit het dan af. Boven de deur komt sowieso nog een klein regengootje.


Sluiting aan de binnenzijde.


En het deurtje dicht.


Toch wel een lekker gevoel als ook de rechterzijde er op gepopnageld is. Tijd voor bier :9


Mijlpaaltje ging wel ten koste van de voorraad popnagels. Ruim 500 gebruikt! (ik had namelijk ook een doos met iets langere popnagels, die op bepaalde plaatsen nodig waren.)
Dus nu de volgende doos besteld, want langs de rand wil ik beide zijden toch ook nog gaan popnagelen. In feite komt de plaat daar wel onder de hoeklijst geklemd, maar geklemd is toch niet alles, en geeft kans op klapperen of kieren.
Ook RVS schroeven komen dan mee, waarmee ik als het goed is de sierlijsten kan monteren.

Verder nog een beetje aan het nadenken over de spatborden. Die heb ik inmiddels binnen, en passen op zich goed qua diameter en breedte (het is even afwachten als je een spatbord besteld voor 12" wielen en je 15" gebruikt ;) ) Doordat ik ze aan de as zelf ga monteren en dus meebewegen met het inveren kan ik de ruimte rondom het wiel minimaal houden, zo'n 4cm.

Voor wat betreft de kleur denk ik dat het het mooiste is om de spatborden blauw te spuiten zoals de kever. Ik heb er nog een restje verf van staan. En de velgen dan standaard velgen-spray-spuitbus-zilver. De afwerktrim in de aluminium hoeklijsten is overigens ook blauw :)
Verder zijn ze wat afgevlakt aan het uiteinde. aan de voorkant wil ik dat veranderen, aan de achterkant kan het wel zo blijven, is ook een mooi plekje om de driehoekige reflector op te plaatsen dacht ik zo.

Brakke foto voor het idee:


Tot de volgende keer :Y)

Teardrop #9; "Dikke" Velgen

Door _ferry_ op dinsdag 15 maart 2016 16:08 - Reacties (11)
Categorie: Teardrop, Views: 6.104

Goed, de afgelopen periode heb ik vooral aan het motorblok gewerkt, maar ondertussen wel allemaal spulletjes en ideeën opgezocht. En pas met de Kever op pad geweest IVM de milieuzone in Rotterdam. Daarna even de Teardrop er achter gezet, helaas had ik niet zoveel plek om de combi er op te krijgen, maar toch even een kiekje gemaakt:


Verder helemaal suf gezocht naar velgen.
Ik zocht van die dichte aluminium velgen, zoals je wel eens op sprint/dragrace auto's ziet,of mooie stalen velgen met een chrome dop in het midden zoals de kever. Allemaal lastig/niet vindbaar in 13 of 14" met 4x100 steek. Of gewoon veel te duur voor een aanhangwagen. Dan steek ik ze liever onder de kever ;)

Maar toen kon ik deze velgen oppikken:

Niet de allermooiste, maar het was vlak om de hoek, kostte niet veel, en ik denk dat als ik ze strip en opschuur en weer in de lak zet gaat het er nog best goed uit zien. De voorste heeft een flinke beschadiging van een stoeprand, maar dat is dan ook de lelijkste van de 4. Ik gebruik gewoon de 2 mooiste :) De verf springt er her en der al van af als je er met een stanleymes overheen gaat, dus opknappen zal vast wel te doen zijn. Maar heeft geen prioriteit.


Ze zijn vrij breed, 7J en het plan van wielkasten waar ze in komen laat ik even varen, teveel gedoe. Ik wil nu aanhangwagen spatborden bestellen, en die dan vlak boven de band monteren (1 maatje kleiner aanschaffen dus) Vergelijkbaar met spatborden van choppers ziet, en dan natuurlijk in dezelfde kleur spuiten als de kever.


IIG toont het best leuk, beter dan die 13" roestige meuk :D En ik kan hem nu tenminste fatsoenlijk verrijden omdat de banden niet lek zijn :D Hoop alleen dat het nog voldoende vering/demping geeft, en het geen stuiterbak gaat worden. Dan moet ik toch op zoek naar iets met meer rubber.
Overigens, het raampje aan deze zijde heb ik inmiddels ook geplaatst.

Teardrop part8: Gewoon een update

Door _ferry_ op vrijdag 19 februari 2016 14:15 - Reacties (1)
Categorie: Teardrop, Views: 2.938

De laatste update is alweer even geleden, zo'n 2 maanden.
In die tijd heb ik natuurlijk niet stil gezeten.


De klep moest natuurlijk wel afsluitbaar zijn, anders ligt ie nogal te klapperen tijdens het rijden.
Aan de buitenkant heb ik 2 verchroomde afdekkapjes voor de sluitingen.


Aan de binnenkant een zelfgemaakt mechanisme. Ik was eerst bezig om op de draaibank wat te maken met een centrale knop, maar uiteindelijk kon het veel eenvoudiger met een bout. dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.... Hier nog niet helemaal klaar overigens.


Verder moest er nog een uitklapbare steun komen om de klep open te houden. Ik kwam deze kogelgevrichtjes tegen en die waren daar erg geschikt voor. Even een busje gemaakt waar dan weer het aluminium kokertje aan kan en klaar.


En zo zit hij dan aan de binnenkant. Later komt er op het aanrechtblad een kleine uitsparing waar hij dan weer in past. In het begin wilde ik aan de slag met gasveren enzo, maar beperkte ruimte en beperkte plekken waar ik ze kwijt kon besloot mij om het gewoon op deze manier op te lossen. De klep is niet zo zwaar, het is tenslotte aluminium. Dus dit wil ook wel.


Verder met de deur, die had ik laatst al uitgezaagd, nu heb ik er een frame voor gelast.

Zoals je ziet zit de zijwand al vastgepopnageld. En daarbij ben ik ook al aan het polijsten geweest in de loze uurtjes. Moest ook even experimenteren welke aanpak het beste werkt. Even voorbehandelen met de schuurmachine scheelt weer in polijst-tijd, alleen moet ik dan wel fijner schuren dan de korrel 500 die ik nu max. op de schuurmachine heb. Die laat nog teveel krasjes na.


En de deur past prima. :Y)
Ik was iets te fanatiek geweest met popnagelen, want de buitenste rand moet nog een aluminium strip van 30mm krijgen met daar achter rubber/schuim om het regenwater buiten te houden. Dus ik moet er een stuk of 15-20 uitboren. Kan gebeuren. Sowieso moet ik nog wat popnagels bijbestellen, de eerste doos van 500 is min of meer leeg :D

Raamrubber en nog wat meuk is ook binnen, al moet ik wel nog de raampjes zelf bestellen. Wil daar donker getint plexi voor nemen, staat wel tof in dat glimmende geheel en geeft niet zoveel inkijk.