Domoticz besturing van Aurora Nanoleaf

Door _ferry_ op woensdag 19 september 2018 21:42 - Reacties (1)
Categorie: Verlichting, Views: 3.772

Al een tijdje heb ik een Aurora Nanoleaf aan de muur hangen, een leuke lamp met veel kleurtjes en effecten.
Daarna ben ik op zoek gegaan hoe ik hem aan kon sturen met Domoticz. Gelukkig was ik niet de eerste ter wereld met die behoefte, echter moest ik verschillende paginas zoals http://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=16609 raadplegen hoe het nou precies moest. Want ik ben best handig al zeg ik het zelf, maar het beste ben ik nog altijd in Googlen. Zodat ik niet opnieuw het wiel hoef uit te vinden ;)

Aangezien ik laatst mijn router verving verloor de lamp zijn DHCP lease, waardoor ik het e.e.a. moest aanpassen.
Goede reden om meteen maar even wat dingen uit te schrijven, zodat ik de volgende keer weer weet hoe het nou eigenlijk in elkaar zit, en hopelijk ook andere Domoticz+Nanoleaf gebruikers er wat aan hebben.

Allereerst moet je de API key verkrijgen, zeg maar een soort wachtwoord/token zodat alleen de juiste clients de lamp kunnen bedienen. Dat is gelukt dankzij https://technikkram.net/2...iff-per-homematic-steuern

Je kunt die pagina vertalen, of de plaatjes er bij pakken en de volgende TLDR erbij pakken:

TLDR:
Postman (chrome) of andere vergelijkbare plugin starten. (Alternatieven zijn welkom, ik las iets over dat de ondersteuning stopt.)
code:
1
http://192.168.x.xyz:16021/api/v1/new
in de adresbalk invoeren, uiteraard het IP aanpassen naar dat van jouw Nanoleaf.
Links op de "get" knop drukken. daarna rechts op "send".
dan moet je de 401 unauthorized melding krijgen.
Lamp aanzetten en app connecten.
De adresbalk moet nog steeds dezelfde URL bevatten, maar nu post knop links kiezen. Nog niet op de send knop drukken.
powerknop 5-7sec indrukken, 2 leds gaan om en om aan.
Nu de post knop aanklikken binnen 30 seconde.
Een regel code met daarin de API key komt terug.

Vervolgens kun je de key in de URL verwerken, en eventueel eerst testen met een Put actie en de volgende URL:
code:
1
http://192.168.1.xyz:16021/api/v1/hier-je-token/state

waarin je als raw body data bijvoorbeeld de volgende code meegeeft:
code:
1
{ "on"  :  { "value" : true } }

Waarmee de lamp aangaat, waarde wijzigen naar false om hem uit te zetten.


Toevoegen aan Domoticz:
Daarna kun je scriptjes maken welke je in Domoticz aanroept. Die kun je via winscp uploaden/wijzigen of via putty creeren. Wat jij wil....
Omdat ik dit keer alleen het IP moest aanpassen heb ik even met WinSCP de files geopend en aangepast:


De desbetreffende folder met scriptjes.


1 van de scriptjes die een scene start.


En het desbetreffende apparaat in Domoticz waarin ik de verschillende scenes aanroep.

En dat was het eigenlijk :)
Nu kun je leuk met timers, scriptjes of schakelaars je lamp bedienen, zonder daarvoor eerst de Nanoleaf app te moeten starten.

UFO LED lamp; verder met de mini versie

Door _ferry_ op zaterdag 7 april 2012 17:48 - Reacties (4)
Categorie: Verlichting, Views: 4.899

Vorige keer heb ik wat plaatjes laten zien van de UFO-vormige lamp die ik heb gemaakt. Toen kwam het al ter sprake dat het mooi zou zijn als er ook een bijpassende lamp zou zijn voor boven de eettafel. Met enige trots kan ik vertellen dat ik daar momenteel druk mee bezig ben ;) De 1e mini-UFO is klaar, de andere 2 ben ik nog mee bezig:

Ook dit keer is het ontwerp weer gebaseerd op aluminium plaat, echter nu van 2mm dik IPV 3. Waarbij de grootste schijf 10cm in diameter is. De functie van lamp wordt vervuld door een 3watt warm witte led, dezelfde als die zich 8x in de grote ufo bevind. In totaal zal 3x3watt voldoende zijn voor boven de eettafel. De driver is dimbaar, voor een romantisch diner bij kaarsLED-licht ;)

Het leuke is ook dat ook deze weer lichtjes aan de zijkant heeft, DMV fiber optic. Blauwe leds gingen dit keer niet passen (had ik wel eerst in overweging, daarom zie je op de onderste foto wat loze ruimte die niet is benut). Overigens kost het wel extra geduld om de UFO in elkaar te zetten met die fibers, Het zijn telkens 2 fibers van 1mm dik die door een opening gaan die niet veel groter is op het uiteinde. En ze moeten zich door wat bochtjes wringen.


Binnenzijde:
Ik heb(op verzoek) tijdens de bouw heel wat filmpjes gemaakt, om te laten zien hoe ik het aluminium bewerk, polijst, monteer, afteken etc. Maar ik moet nog kijken hoe ik dat in 1 filmpje kan monteren. 0,1% ervaring mee ;)

LEFO: Light Emitting Flying Object

Door _ferry_ op maandag 2 januari 2012 20:37 - Reacties (10)
Categorie: Verlichting, Views: 5.649

Een eigen topic ga ik er niet voor maken, maar een tweakblog leek mij een beter idee: Een nieuwe lamp die ik heb gemaakt.
Alvast voor de uitzet, ik wil hem straks boven de salontafel hebben. Mede daarom wilde ik de lamp kunnen dimmen, als je de krant leest op de bank wil je tenslotte meer licht dan wanneer je TV kijkt. Ik wil proberen zoveel mogelijk lampen zelf te maken, en eigenlijk alles op basis van LED.De uiteindelijke specs zijn: 3x 3watt LED aan de bovenzijde 5x 3watt LED aan de onderzijde, en een IR RGB remote welke ik wat aangepast heb zodat hij de LED drivers aan kon sturen. Zodat boven en onder instelbaar zijn qua intensiteit, ook via mijn harmony one! Volgens de IR meter heeft hij met full load (24watt@ 24volt) een temperatuur van zo'n 50-55 graden, vrij warm. Warmer dan ik had verwacht met zo'n hoeveelheid alu. Echter is dat vergelijkbaar met pakweg 100-150watt aan gloeilamp licht, niet echt sfeervol voor in de huiskamer dus ;)
Met alleen de onderzijde op 100% is de behuizing zo'n 40 graden, wat best redelijk is. Deze temperaturen worden pas na een paar uur bereikt, gezien de tamelijk hoge massa.

Al met al heeft het heel wat uren gekost, tenslotte is alles handgemaakt, uitgetekend, uitgezaagd, gemonteerd als proef, gepolijst en daarna definitief gemonteerd.
De kosten zijn daarentegen wel laag gebleven. Wat ik ook belangrijk vind, LEDs zijn zuinig, maar als je vervolgens een hoop kosten er aan hebt in aanschaf duurt het terugverdienen erg lang.

Shoppingkarretje:
10x 3watt led warm white: 14$
2x led driver 1A dimbaar: 12$
IR RGB remote: 6$
Lens: 1$
aluminium plaat 3mm dik: Via mijn vader besteld
draad, krimkous, plexiglas, gaas, blauwe leds: op voorraad
zaagjes voor de figuurzaag: 3,50€
Voeding 24v 60watt: 30$
En nee, hoe ie in elkaar zit, waar alles vandaan komt etc. gaat je niets aan ;)

Moar pics!

Stapeltje aluminium schijven, allemaal met de hand uitgezaagd (elektrische figuurzaag) en afgewerkt.Test succesvol
Gepolijst en geassembleerd.


Zo wil ik hem natuurlijk niet in de woonkamer hebben hangen, en de voeding moest ook nog ergens komen.
Daarvoor heb ik nog 2 schijven uitgezaagd, en voorzien van gaas en blauwe leds. Aan de binnekant zit de bevestiging van de draden, en de voeding. Zoals je ziet geven de blauwe leds een erg leuk schijnsel, honderden blauwe lichtpuntjes op het plafond (wat hier nogal doorgezakt is, en dus niet echt te vergelijken is met het gladde betonnen woondoos plafond ;) )

Volgende keer: Een Ikea lamp maar dan net effe anders, met LED's