UFO LED lamp; verder met de mini versie

Door _ferry_ op zaterdag 7 april 2012 17:48 - Reacties (4)
Categorie: Verlichting, Views: 4.352

Vorige keer heb ik wat plaatjes laten zien van de UFO-vormige lamp die ik heb gemaakt. Toen kwam het al ter sprake dat het mooi zou zijn als er ook een bijpassende lamp zou zijn voor boven de eettafel. Met enige trots kan ik vertellen dat ik daar momenteel druk mee bezig ben ;) De 1e mini-UFO is klaar, de andere 2 ben ik nog mee bezig:

http://tweakers.net/ext/f/fBzd05BkEvOQyseBZnK9Ydon/full.jpg

http://tweakers.net/ext/f/qyi7dJLBBTrpc38It41HuPxj/full.jpg

Ook dit keer is het ontwerp weer gebaseerd op aluminium plaat, echter nu van 2mm dik IPV 3. Waarbij de grootste schijf 10cm in diameter is. De functie van lamp wordt vervuld door een 3watt warm witte led, dezelfde als die zich 8x in de grote ufo bevind. In totaal zal 3x3watt voldoende zijn voor boven de eettafel. De driver is dimbaar, voor een romantisch diner bij kaarsLED-licht ;)

Het leuke is ook dat ook deze weer lichtjes aan de zijkant heeft, DMV fiber optic. Blauwe leds gingen dit keer niet passen (had ik wel eerst in overweging, daarom zie je op de onderste foto wat loze ruimte die niet is benut). Overigens kost het wel extra geduld om de UFO in elkaar te zetten met die fibers, Het zijn telkens 2 fibers van 1mm dik die door een opening gaan die niet veel groter is op het uiteinde. En ze moeten zich door wat bochtjes wringen.
http://tweakers.net/ext/f/8ty9eLHvuLLE3ujP6rWPhaQE/full.jpg

Binnenzijde:
http://tweakers.net/ext/f/Gsh27m9PkE5vgsK5h4WN7e8G/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/xl0TidlLIjW14HpnY8eDlj7F/full.jpg


Ik heb(op verzoek) tijdens de bouw heel wat filmpjes gemaakt, om te laten zien hoe ik het aluminium bewerk, polijst, monteer, afteken etc. Maar ik moet nog kijken hoe ik dat in 1 filmpje kan monteren. 0,1% ervaring mee ;)

LEFO: Light Emitting Flying Object

Door _ferry_ op maandag 2 januari 2012 20:37 - Reacties (10)
Categorie: Verlichting, Views: 4.721

Een eigen topic ga ik er niet voor maken, maar een tweakblog leek mij een beter idee: Een nieuwe lamp die ik heb gemaakt.
Alvast voor de uitzet, ik wil hem straks boven de salontafel hebben. Mede daarom wilde ik de lamp kunnen dimmen, als je de krant leest op de bank wil je tenslotte meer licht dan wanneer je TV kijkt. Ik wil proberen zoveel mogelijk lampen zelf te maken, en eigenlijk alles op basis van LED.

http://tweakers.net/ext/f/BGWqZ9Tz6eGIJcDVuK0Um3uv/full.jpg

De uiteindelijke specs zijn: 3x 3watt LED aan de bovenzijde 5x 3watt LED aan de onderzijde, en een IR RGB remote welke ik wat aangepast heb zodat hij de LED drivers aan kon sturen. Zodat boven en onder instelbaar zijn qua intensiteit, ook via mijn harmony one! Volgens de IR meter heeft hij met full load (24watt@ 24volt) een temperatuur van zo'n 50-55 graden, vrij warm. Warmer dan ik had verwacht met zo'n hoeveelheid alu. Echter is dat vergelijkbaar met pakweg 100-150watt aan gloeilamp licht, niet echt sfeervol voor in de huiskamer dus ;)
Met alleen de onderzijde op 100% is de behuizing zo'n 40 graden, wat best redelijk is. Deze temperaturen worden pas na een paar uur bereikt, gezien de tamelijk hoge massa.

Al met al heeft het heel wat uren gekost, tenslotte is alles handgemaakt, uitgetekend, uitgezaagd, gemonteerd als proef, gepolijst en daarna definitief gemonteerd.
De kosten zijn daarentegen wel laag gebleven. Wat ik ook belangrijk vind, LEDs zijn zuinig, maar als je vervolgens een hoop kosten er aan hebt in aanschaf duurt het terugverdienen erg lang.

Shoppingkarretje:
10x 3watt led warm white: 14$
2x led driver 1A dimbaar: 12$
IR RGB remote: 6$
Lens: 1$
aluminium plaat 3mm dik: Via mijn vader besteld
draad, krimkous, plexiglas, gaas, blauwe leds: op voorraad
zaagjes voor de figuurzaag: 3,50§
Voeding 24v 60watt: 30$
En nee, hoe ie in elkaar zit, waar alles vandaan komt etc. gaat je niets aan ;)

Moar pics!
http://tweakers.net/ext/f/2A5rv8UcqMeNjUKebT8lz6LX/full.jpg
Stapeltje aluminium schijven, allemaal met de hand uitgezaagd (elektrische figuurzaag) en afgewerkt.

http://tweakers.net/ext/f/QsN63Y5hVHhNxASLCrn6nyWZ/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/fAVcEXO65NaUHRXKD2t9uBhf/full.jpg
Test succesvol

http://tweakers.net/ext/f/13lvSeEw0fItvX2MuA7krQDq/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/B4r48zGoJtFJZ9X5AOmT3Gl9/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/RqHrMcPcqLvY02qKJenwQVjW/full.jpg
Gepolijst en geassembleerd.

http://tweakers.net/ext/f/5KgHPGtoPRfpIyIfWCCsEwM3/full.jpg
Zo wil ik hem natuurlijk niet in de woonkamer hebben hangen, en de voeding moest ook nog ergens komen.

http://tweakers.net/ext/f/Qk0uCNG8g7muSDVWoW4GiziO/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/HvCBPOaHir0ZJPcu1SXKPelf/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/SrkeQzwQEjD2ZF342KHmAdvt/full.jpg
Daarvoor heb ik nog 2 schijven uitgezaagd, en voorzien van gaas en blauwe leds. Aan de binnekant zit de bevestiging van de draden, en de voeding. Zoals je ziet geven de blauwe leds een erg leuk schijnsel, honderden blauwe lichtpuntjes op het plafond (wat hier nogal doorgezakt is, en dus niet echt te vergelijken is met het gladde betonnen woondoos plafond ;) )

Volgende keer: Een Ikea lamp maar dan net effe anders, met LED's