Bouwverslagen en hobbyprojecten

Community interview en camper upgrades

Door _ferry_ op dinsdag 28 juli 2020 21:44 - Reacties (6)
Categorie: Diverse projecten, Views: 3.227

Wellicht heb je het interview gelezen in het tweakers magazine, welke recent online verscheen:
reviews: Community-interview met _ferry_ - Sleutelen in het groot en het klein
(En zoniet, gauw doen dan!)

Uiteraard was men benieuwd wat de huidige status is.
Qua Diorama kan ik kort zijn: Onveranderd.
Wegens drukte en de verdere afbouw van de camper heb ik geen tijd in de diorama gestoken.
Maar wel dus in de camper. Sleutelen in het groot dus! En daar zal ik wat meer over vertellen.

Hetgeen de meeste kopzorgen en tijd (okee, en geld) heeft gekost, dat is toch wel de motor.
Tijdens onze vakantie kreeg die het steeds zwaarder, hij bracht ons nog thuis na een hele mooie vakantietrip, maar duidelijk dat er wat mis mee was. Ik besloot hem dan ook te demonteren, om te kijken wat er mis mee was.

En ja, voor de kever heb ik ook eens een nieuwe motor gebouwd, dus dat ga ik nog eens lekker over doen in dit blog, maar dan met een ander soort motor.
Plaatjes en praatjes: De bouw van een kever motorblok


De zogenaamde Type 4 motor is de opvolger van de Type 1 motor van hierboven, en is bijvoorbeeld in de latere T2, 411 en Porsche 914 terecht gekomen. De Type 1 zat in de oudere T2, T1, en natuurlijk de kever.
Die is wat lichter, maar heeft ook wat beperkingen, welke in de Type 4 zijn verbeterd. Met name qua koeling, stevigheid en smering. Al is er ook nog een zwak punt, daar kom ik later op terug. De sterkere bouw komt wel met een portie extra gewicht en groter formaat. Al valt een Type 4 met aangepast plaatwerk wel in een kever te knutselen.

Mijn motor betrof een 1700cc, hij is ook in 1800cc en 2000cc geleverd. Zowel met injectie alsook met carburateurs, wat ook nog weer per land kon verschillen.Demontage is niet veel anders dan bij de kever. En na het loskoppelen van diverse slangetjes, kachel, en wat plaatwerk kun je de motorsteunen losschroeven en hem via een krik onder de auto vandaan laten zakken.
(Okee, we weten allemaal dat zoiets niet zonder slag of stoot gaat, en gepaard met veel vloeken, maar het is internet, dus doen we gewoon alsof.)


De oorzaak, een ingeslagen klep. Door oververhitting, wat dan weer door verkeerde ontstekingstijdstip, te hoge compressie, en/of verkeerde afstelling kan komen.De motor is uiteraard luchtgekoeld, dit soort stof en vervuiling hebben daar natuurlijk een averechts effect op.Verder was het blok gewoon toe aan revisie. Een ingeslagen lager (het randje in het binnenste aanligvlak, waardoor de krukas heen en weer kan bewegen) en een versleten nokkenas. En zuigers die al een flink leven achter zich hadden.
De nokkenas, dat is ten opzichte van de Type 1 geen enorme verbetering. Slijtage ontstaat snel als de olie onvoldoende zink bevat. Er ontstaan dan diepe groeven op de plaatsen waar de nokvolgers de nok raken. En de nokken slijten af. Een modificatie met Type1 nokvolgers is mogelijk, maar eveneens kostbaar.


Gelukkig zijn er ook nog onderdelen die gewoon weer bruikbaar zijn, zoals de oliepomp.
De tandiwielen en deksel heb ik netjes gevlakt zodat het drukverlies minimaal is, scherpe randjes afgerond met de Dremel voor een betere flow, en alles qua toleranties nagelopen. Beetje vet er in en vervolgens assembleren.


Ook het carter kon hergebruikt worden. Al kwam ik uiteindelijk nog een motor tegen, die in de basis net even beter was. Beide waren sowieso erg smerig, maar een bak met Dasty en een staalborstel weekte veel hardnekkig vuil netjes los.


Het plaatwerk was op sommige plekken echter zo vuil, dat ik er met een plamuurmes een dikke laag olie en stof van af kon schrapen.
Daarna in de bak met Dasty, daarna afspuiten, en daarna zandstralen. Al met al een arbeidsintensief klusje. Maar wel met resultaat.
Zandstralen, epoxy primer, nabewerken, primer, en een mooie hoogglans zwarte laklaag. Uiteraard met 2K lak, zodat het goed tegen warmte, olie, en benzine bestand is.

Inmiddels waren de nieuwe onderdelen besteld, en werd het carter gereviseerd. Al met al een flinke stapel aan onderdelen, denk bijvoorbeeld aan cilinders, zuigers, nokkenas, en natuurlijk vervanging voor de defecte cilinderkop:
In het carter zit een gereviseerde krukas, met een langere slag waardoor hij voortaan door het leven gaat als zijnde 2.0L Een nieuwe nokkenas met een wat sportiever profiel. En verder verse lagers, goede afdichtingen en alles tot den einde nagemeten en op de juiste passing gecontroleerd alvorens de andere helft er op kon.De cilinderkoppen waren reeds aangepast op basis van OEM vervanging door de verkoper. Grotere kleppen met betere zittingen, die langer mee zouden moeten gaan dan OEM, en door de grotere diameter beter presteren.
Aan de buitenkant en in de inlaatpoort heb ik wel nog veel restanten van het gieten verwijderd, zodat deze de luchtstroming niet negatief beïnvloeden. Baad het niet schaad het niet denk ik dan maar.

Echter moest ook de binnenkant aangepast worden. Een lang technisch verhaal, maar de compressie zou te hoog zijn voor mijn toepassing in een camper met een hoog dak, belang, en reisjes door de bergen, dus moest er wat materiaal weg om meer ruimte te scheppen. Verder waren de randen erg scherp, wat de kans op pingelen vergroot. Dus heb ik opnieuw de Dremel ter hand genomen en de kop aangepast. Op de foto heb ik er 1 gedaan. Dat werd de "master", en op basis van fingerspitzengefühl en een template-tool zijn ze uiteindelijk alle 4 zo goed als mogelijk identiek geworden. Veel meten, om alle 4 een gelijke inhoud te geven.


Als eenmaal het "shortblock" in elkaar zit, kan hij verder worden opgebouwd.
Zuigers en cilinders, cilinderkoppen, vliegwiel, verdeler, beplating, koeling etc.
Daar komt veel passen en meten bij kijken. Krukasspeling afstellen, drijfstangen wegen, zuigers wegen, dekhoogte meten en afstellen, klepgeometrie afstellen, etc. etc.
Bij mij moet het allemaal precies, en aannames doen we niet aan. Dus de meetklok kwam veelvuldig van pas. Al met al was de klepgeometrie bijvoorbeeld prima met de standaard lengte stoterstangen. Maar de nieuwe zijn altijd te lang, en zul je zelf op de juiste lengte moeten inkorten.

Op de laatste foto is hij bijna klaar om te monteren, hetgeen ik dan ook laat zien in een volgend blog :)

Domoticz besturing van Aurora Nanoleaf

Door _ferry_ op woensdag 19 september 2018 21:42 - Reacties (1)
Categorie: Verlichting, Views: 3.143

Al een tijdje heb ik een Aurora Nanoleaf aan de muur hangen, een leuke lamp met veel kleurtjes en effecten.
Daarna ben ik op zoek gegaan hoe ik hem aan kon sturen met Domoticz. Gelukkig was ik niet de eerste ter wereld met die behoefte, echter moest ik verschillende paginas zoals http://www.domoticz.com/forum/viewtopic.php?t=16609 raadplegen hoe het nou precies moest. Want ik ben best handig al zeg ik het zelf, maar het beste ben ik nog altijd in Googlen. Zodat ik niet opnieuw het wiel hoef uit te vinden ;)

Aangezien ik laatst mijn router verving verloor de lamp zijn DHCP lease, waardoor ik het e.e.a. moest aanpassen.
Goede reden om meteen maar even wat dingen uit te schrijven, zodat ik de volgende keer weer weet hoe het nou eigenlijk in elkaar zit, en hopelijk ook andere Domoticz+Nanoleaf gebruikers er wat aan hebben.

Allereerst moet je de API key verkrijgen, zeg maar een soort wachtwoord/token zodat alleen de juiste clients de lamp kunnen bedienen. Dat is gelukt dankzij https://technikkram.net/2...iff-per-homematic-steuern

Je kunt die pagina vertalen, of de plaatjes er bij pakken en de volgende TLDR erbij pakken:

TLDR:
Postman (chrome) of andere vergelijkbare plugin starten. (Alternatieven zijn welkom, ik las iets over dat de ondersteuning stopt.)
code:
1
http://192.168.x.xyz:16021/api/v1/new
in de adresbalk invoeren, uiteraard het IP aanpassen naar dat van jouw Nanoleaf.
Links op de "get" knop drukken. daarna rechts op "send".
dan moet je de 401 unauthorized melding krijgen.
Lamp aanzetten en app connecten.
De adresbalk moet nog steeds dezelfde URL bevatten, maar nu post knop links kiezen. Nog niet op de send knop drukken.
powerknop 5-7sec indrukken, 2 leds gaan om en om aan.
Nu de post knop aanklikken binnen 30 seconde.
Een regel code met daarin de API key komt terug.

Vervolgens kun je de key in de URL verwerken, en eventueel eerst testen met een Put actie en de volgende URL:
code:
1
http://192.168.1.xyz:16021/api/v1/hier-je-token/state

waarin je als raw body data bijvoorbeeld de volgende code meegeeft:
code:
1
{ "on"  :  { "value" : true } }

Waarmee de lamp aangaat, waarde wijzigen naar false om hem uit te zetten.


Toevoegen aan Domoticz:
Daarna kun je scriptjes maken welke je in Domoticz aanroept. Die kun je via winscp uploaden/wijzigen of via putty creeren. Wat jij wil....
Omdat ik dit keer alleen het IP moest aanpassen heb ik even met WinSCP de files geopend en aangepast:


De desbetreffende folder met scriptjes.


1 van de scriptjes die een scene start.


En het desbetreffende apparaat in Domoticz waarin ik de verschillende scenes aanroep.

En dat was het eigenlijk :)
Nu kun je leuk met timers, scriptjes of schakelaars je lamp bedienen, zonder daarvoor eerst de Nanoleaf app te moeten starten.

Auto diorama update

Door _ferry_ op woensdag 15 augustus 2018 17:54 - Reacties (9)
Categorie: Diorama, Views: 2.526

Het is een lange tijd geleden dat ik wat plaatjes van mijn Diorama heb gepost, en inmiddels is hij nog altijd niet af ;) Maar, ik heb er wel een paar dingetjes bij gemaakt, met name nu ik een 3D printer heb is het wat makkelijker om dingen te maken.

Zo hebben we bier!!!


En afval:


Maar vooral een nieuwe auto!Nagemaakt van dit voorbeeld:


Met dit model als basis:


En zoals je misschien zag staat de kever op een hefbrug, ook deze heb ik ontworpen, geprint, en geverfd.
Het ontwerp hiervan heb ik overigens ook op Thingiverse gezet.
Nog een paar details te gaan, zoals de rechter spiegel, antenne (was afgebroken) en slotjes op de luifel, maar verder vind ik 'm prima zo!

Edit:
En een overzichtje:

Teardrop najaarsverslagje

Door _ferry_ op zondag 2 oktober 2016 14:38 - Reacties (2)
Categorie: Teardrop, Views: 2.973

Zoals in de vorige post al te lezen was; De teardrop was klaar voor vakantie!

Ben er dan ook 3x mee weg geweest, een weekend naar het keverweekend in Wanroij, de zomervakantie richting Duitsland en Denemarken, en nog een weekendje mountainbiken in Limburg.
Reacties onderweg waren geweldig, mensen die naast je blijven rijden om een foto te maken. Campinggasten die komen kijken, babbelen bij het tankstation etc.Het is allemaal op zich goed verlopen, tijdens de vakantie hadden we wat regenbuien (en een avondje met een wolkbreuk :P ). En daarbij had ik wat last van water wat aan de zijkanten van het scharnier de weg naar binnen vond.
Daarop heb ik nog een aanpassing gedaan met een opstaand randje, en sindsdien geen last meer gehad van binnenkomend regenwater.
In de tussentijd zijn er dus nog heel wat dingetje gebouwd, aangepast en verbouwd. Isolatie, verlichting, opbergvakjes etc. Maar ook een periode gewoon even lekker helemaal niets! Want ik heb flink moeten werken om de caravan en motor voor de kever af te krijgen, met lange avonden en weinig tijd voor andere zaken. Die openstaande klusjes dus eerst maar eens aangepakt, 1 daarvan was de werkplaats opschonen. Want overal lagen onderdelen voor de caravan of de kever.

Anyway, dan heb je een opgeruimde werkplaats, en beginnen je handen weer te jeuken. Dus van het weekend maar eens begonnen aan 2 openstaande puntjes: De besteklade en een stukje actieve ventilatie.
We merkten namelijk dat het met windstille nachten wel iets meer mocht ventileren. Op zich was dat wel op te lossen door de achterklep een stukje open te zetten door er wat tussen te steken. Maar dat gaf ook kans op muggen die dan de weg naar binnen zouden vinden.
Dus leek het mij wel verstandig om een ventilatierooster te maken met een 12cm fan zodat er ook op windstille nachten wat meer flow door de caravan is.
Wat de besteklade voor nut heeft spreekt denk ik wel voor zich :P


De lade bestaat uit 1 stuk aluminium plaat van 1mm dik. Want daar heb ik nog best wat stukken van over, en het is natuurlijk licht van gewicht. Ontwerpen, aftekenen, en uitzagen.

Er zit niet veel stevigheid in die dunne plaat. Iets waar je rekening mee moet houden door bijvoorbeeld de randen nog een keertje om te zetten in de zetbank. Dat gaat prima, maar we hebben geen vingerzetbank, dus 2 zijdes moest ik op de geïmproviseerde zetbank doen. Gelukkig is dat 1mm aluminium makkelijk met handkracht om te zetten.


Voorkant een beetje gepolijst, ladegeleiders er al aan. Dus klaar voor montage!


En gevuld met de bestekbak, soepkommen en ook nog eens 2 pannetjes (Okee... die ene pan is een ei-bak-pannetje, en dus wel heel klein :D )
Daarna nog even een grendeltje gemaakt zodat de lade niet open zal gaan rijden het rijden.


Dan de ventilatie. Het rooster van de bouwmarkt had een omgezet randje. Leuk voor tegen de gevel van je huis. Niet leuk voor mijn caravan. Afknippen dus.


Vervolgens van alu plaat de anschroud gemaakt. De afname in flow en toename in geluid viel mij toch wat tegen zodra de fan wat weerstand krijgt van het rooster :/ Ik had expres al een groter rooster genomen dan de fan nodig had, om voldoende oppervlak te hebben. Tevens wat ruimte er tussen gehouden zodat de lucht niet al te turbulent is.
Toen dus nog een fan opgeofferd om nog weer wat extra ruimte tussen rooster en fan te hebben. Dat scheelde al weer iets.


Maar ook het rooster zelf nog onder handen genomen. De lamellen stonden niet zo ver naar buiten open gebogen, dus boog ik ze nog iets verder.
Verder de bramen langs de randjes weggevijld.


Ook heb ik de delen die normaal gewoon "plat" zijn nog weer iets naar binnen gebogen met een tangetje. Zodoende is het totale oppervlak waar de lucht doorheen kan toch wel flink toegenomen.

Nu moet er nog een stukje gaas in om insecten tegen te houden. En dan een gat maken in de zijkant van de caravan. Dan hebben we wat extra ventilatie voor de volgende vakantie :P

Teardrop Ready2Roll

Door _ferry_ op zondag 22 mei 2016 16:06 - Reacties (17)
Categorie: Teardrop, Views: 4.529

Hoogste tijd om eens wat foto's te posten van de trailer. Want er is inmiddels een hoop gemaakt.
Het zijn steeds meer de kleine klusjes die niet alleen tijd en geld kosten, maar ook gewoon veel nadenken. Inkopen gedaan qua kampeerspullen, kit, popnagels, elektra, noem het maar op. Maar vooral aan de slag met de binnenkant. Ik vergeet af en toe wat te beschrijven, want er is best een hoop gedaan. Inmiddels staat de teller bijna op 200 uur, en ook een jaar verder...

We bewaren ook een hoop rommel, wat dan weer een 2e leven krijgt, zoals dit oude gasstel:

Even een stukje schoongeveegd, ende toplaag van emailie was nog best goed! De verf aan de onderkant kwam er wel af, en er mist een knop, maar verder wel bruikbaar. Opknappen dus :)


Begonnen met het aanrecht. 2 alu kokers en een plaat betontriplex van 6mm. Dat heeft al een laagje vernis, ziet er wel sjiek uit en is niet zo overdreven zwaar.


Ook aan de binnenkant een plank, die ook opklapbaar is (als er een stel fietsen in moet bijvoorbeeld), elastiek er boven om de bagage in toom te houden.


Inkopen gedaan voor de keuken.


En als dat allemaal een beetje opgeruimd is ziet dat er zo uit. Zoals je ziet is het kookplaatje flink opgeknapt. De onderkant gestraald en daarna wit gespoten. Ook nog 2 nieuwe draaiknoppen gekocht. Met 2 alu plaatjes blijft hij netjes op zijn plek.
Achterin heb ik nu 1 bakje gemaakt waar glazen en wat eetgereedschap in staat. Ik moet nog even kijken hoe en wat. Gaandeweg zal er wellicht nog een 2e bakje links erbij komen waar bijvoorbeeld de bekers in komen, zodat in deze bak wat flesjes of pannetjes kunnen. Ik heb er veel over nagedacht, maar besloot dat ik er beter eerst mee kon gaan kamperen voordat ik meer gaten boor.

Leuk en aardig zo'n caravan, maar zonder trekhaak aan de auto heb je er niet veel aan!Vrij laag, maar wel een extra versteviging onder de motor tussen trekhaak en motorsteun. Aangezien de "gewone" bevestiging niet zo heel stijf is.


De trailer zelf. Inmiddels zit een deel van de afwerklijst er op. En uiteraard reflectoren+verlichting.
Daar heb ik nog wat leuks mee gedaan. Als je de 230v aansluit (waar dan weer een stekkerdoos+12V DC voeding aan vast zitten) schakelt er een relais waarmee het witte markeringslicht op het spatbord aan gaat. Zodoende heb je in de avonduren een mooi nachtlampje om je caravan en deur terug te vinden.
Helemaal blij :D


Verder moest er nog een disselbak op voor de gasfles.
Het maken van het deksel had wat voeten in de aarde.
Versie 1 was van 1mm alu en wilde ik in vorm klopppen, dat was te slap, begon te golven etc.
Versie 2 wilde ik lassen, werkte ook niet, smelt teveel weg en geen mooie rand.
Versie 3 is het geworden, van 2mm dik alu, geklopt met verschillende hamers+aambeeld. Daarna oogt het wat ruw. Maar even opschuren en polijsten maakte er weer wat moois van. Ach, bijna alles wat glimt is mooi :+ Alleen nog een slotje er op tegen het opwaaien.


En die past er natuurlijk ook op!

Nu nog snel verder met de gasleiding, wat elektra/licht aanleggen, sierlijsten, haakjes voor een tentzeil en afwatering, en dan zal het ondertussen wel vakantietijd zijn....