Verslag van het bouwen van een Platenspeler

Door _ferry_ op woensdag 9 oktober 2013 18:27 - Reacties (10)
Categorie: Audio, Views: 16.014

Goed, waarom zou je een platenspeler/draaitafel bouwen, als je ze ook kunt kopen? Omdat het kan! Ik vond een nieuwe Pro-ject platespeler nog redelijk prijzig als "newbie" in het vinyl wereldje. Dus besloot zelf te gaan bouwen. Het leek mij een mooi project. En dat zou het ook gaan worden.
Tijdens de bouw ben ik heel veel wijzer geworden, en het was dan ook een mooi, functioneel en tevens educatief project.
Maar gedurende de bouw kom je uiteraard tot nieuwe inzichten, gaan dingen niet altijd zoals het moet. En eindig je misschien wel met iets heel anders... Tussen de eerste en de laatste foto zit dan ook ongeveer een half jaar met heel wat trial en error.


Het bouwen begon met een bakje vol oude HDD's. Ik had het idee om daarvan de lagers te gebruiken. Daarnaast kon ik op dealextreme voordelig carbon buis bestellen. Samen met wat lengtes aan aluminium staf was ik een heel eind. Hier was ik bezig om een gat op de juiste diameter te maken zodat ik de lagers er in kon drukken.


Na de (verticale) lagers geplaatst te hebben kon ik de arm vervolgens in zijn houder plaatsen, waar op zijn beurt weer een lager onder zit voor de horizontale beweging.


Ook moest er een verstelbare voet onder komen. Zodat de VTA instelbaar is. Dat is de mate waarin de naald en dus ook de arm gekanteld is.

Alleen 1 probleem, de lagers voldeden totaal niet aan de verwachting. Het grote lager waar de HDD platters omheen draaien is heel goed... op 7200RPM. Niet voor iets wat nagenoeg stilstaat en dus geen voordeel ondervind van de fluid bearing.


In dit filmpje zie je duidelijk dat de "arm" wel schommelt, maar ook vrij plots stopt, en niet altijd op dezelfde hoogte. Duidelijk teveel weerstand.


Hier zitten nieuwe lagers van 11 mm geplaatst in de buitenste ring. Dit gaf al een verbetering, alhoewel er nog wel aanpassingen nodig waren.


Zoals een nieuwe as. Later heb ik nog weer een nieuwe variant gemaakt, ik had nog geen beschikking over een meetklok. Zodoende was deze as niet perfect recht, wat dan weer extra weerstand geeft in de lagers.

Maar toch gaf dit al een flinke verbetering qua beweging:Maargoed, een arm is pas een tonearm als er ook een headshell aan zit, waar je op zijn beurt weer het element aan vast schroeft. Eerst maar eens een stukje aluminium voorzien van een uiteinde wat precies in de carbon arm past. En daarna met de frees een vlakke kop er aan maken.


En na nog meer freeswerk begint het er al op te lijken.Vooral samen met het carbon ziet het er gewoon enorm goed uit. De headshell moest zo licht mogelijk zijn, vandaar de extra gaten tussen de sleuven. De sleuven zelf zijn voor montage van het element.Inmiddels was er ook een contragewicht gemaakt. Door deze te verdraaien is het gewicht uiteraard instelbaar. Omdat het aluminium zelf niet echt zwaar is heb ik aan de achterzijde een uitsparing gemaakt waar vervolgens 2 dikke metalen ringen in konden. Een plakbandje houd ze wel even op hun plek ;)


Van plexiglas en multiplex kon ik wel een mooie "plint" maken. Zwaar en stevig.


En als je dat dan netjes schuurt en in de olie zet is het resultaat verbluffend.


Een paar dingen kun je zelf haast niet maken op hobby machines. Zo ook het lager voor de platter. Ik besloot daarom een lager te kopen van de Technics SL1200. Niet duur en best okee. Aluminium adapter er aan en gaan...


De motor zou een vliegwiel aandrijven, en die op zijn beurt weer de platter. Hier kwam ik dus ook weer tot andere inzichten. Het gaf extra slip en ook meer trillingen via de lagers.


Hier de aansluitingen voor de interlinks. Die heb ik gemaakt van Van Damme kabel, niet zo duur, mijn inziens prima kwaliteit, en in allerlei fancy kleurtjes verkrijgbaar.


En dan ontbrak er nog 1 belangrijk onderdeel. Dat deel is mijn neef hier aan het fabriceren.


Namelijk de platter. Van een 2,5cm dikke acryl schijf. Hier kon ik meteen het idee van "zelf bouwen is goedkoper" wel uit mijn hoofd zetten. Met de diverse sets lagers, motor, kostbaar acryl en diverse stukken aluminium was het budget al ruim overschreden.


En het resultaat, een prachtige transparante platter. Echt een mooi resultaat.


Maar wat hij kan, dat kan ik ook. Maar dan veel kleiner :P


Het lager heeft namelijk een as van 7mm (met een reeds ingekort conisch deel. En de platter 20mm. Dus daarvoor moest ik een adapter maken.


Hier het gat aan de binnenzijde aan het uitdraaien tot de juiste diameter. Daarna kon de platter op het lager.

Goed. toen kon hij in elkaar, kon ik wat testenen draaide hij zijn eerste rondjes!Best een mooi moment! Al is de teleurstelling des te groter als je tot de conclusie komt dat de lagers onvoldoende presteren, de naald overslaat, en het signaal stoort.


Tijd voor wat tools. Dan gaat het vast wel goed komen toch? :P Vooral de meetklok is vrij essentieel.Nu kon ik een nieuwe as maken voor het horizontale lager. Deze was namelijk onhandig gebouwd en niet netjes gecentreerd. Hier zie je links het dikste deel wat in de grote aluminium ring komt te zitten. Daarna is hij iets smaller voor het bovenste lager. En helemaal rechts is het dunne deel voor het onderste lager. De lagers zijn ook weer beter deze keer. Namelijk voorzien van Ceramic Ball en kunststof kooi.


Samen met het nieuwe lagerhuis vormt dit een soepel geheel, en met de veer+schroef in de onderzijde is de voorspanning instelbaar om de laatste beweging er uit te krijgen.


Met een stukje carbon kon ik een mooie houder maken voor het anti skating gewichtje. Dat is simpelweg een (instelbaar) gewichtje aan een touwtje, wat er voor zorgt dat de arm tegenwicht geeft. Door het draaien van de plaat wil de naald namelijk naar het midden toe. Dat effect moet je corrigeren.


Ook de voeten zijn erg van belang. Trillingen van de ondergrond wil je niet met de naald oppikken. Dus een setje rubberen dempers met een mooi acryl huisje er omheen. In therorie kan ik die ook nog met olie vullen om onnodig schommelen te voorkomen.
En dan het voorlopige resultaat!

En ja, hij speelt, en nee, ik gebruik hem niet dagelijks :(

Best zonde, vooral vanwege de tijd en euro's die er in zijn gegaan. I know. Maar hij is gewoon te groot voor mijn niet heel ruime woonkamer/hifi meubel. Daarnaast was er nog een probleempje met de afscherming. Binnen in de arm heb ik de draden afgeschermd. Maar daar waar ze door het aluminium gaan zijn ze niet afgeschermd. Dat geeft wat extra ruis. Vooral als de TV aan staat pikt hij daarvan heel veel storing op. Straks van de winter vind ik vast nog wel wat tijd om wat puntjes na te lopen. En dan wil ik lekker gaan luisteren en hem vergelijken met mijn nieuwe aanwinst:


Het leuke is dan weer wel dat door het maken van een adapter ik de standaard platter kan vervangen door de mooie acryl platter :)

Volgende: Auto Diorama part 1 02-'15 Auto Diorama part 1
Volgende: My modding history: 2002 10-'12 My modding history: 2002

Reacties


Door Tweakers user SilentSimon, woensdag 9 oktober 2013 19:28

Ziet er erg strak uit moet ik zeggen :) erg mooi

Door Tweakers user Donool, woensdag 9 oktober 2013 19:55

Ziet er echt super uit! Netjes hoor! :D


Door Tweakers user brn, donderdag 10 oktober 2013 08:25

Normaal gezien vind ik een (normale) platenspeler maar een lelijk ding.
Deze zou ik echt zomaar in de woonkamer zetten. PRACHTIG gewoon.

Door Tweakers user himlims_, donderdag 10 oktober 2013 09:04

mooi om te zien; vanuit niets > hele mooie speler!

Door Tweakers user simnl, donderdag 10 oktober 2013 09:54

Nondedju dat ziet er goed uit! :D

Door Tweakers user RoadRunner84, donderdag 10 oktober 2013 11:53

Meestal is volledig afschermen van draden niet nodig als je differentiele signalen hebt. Je kunt dan heel goed instraling opheffen door je signaalpaar te twisten.

Door Tweakers user _ferry_, donderdag 10 oktober 2013 11:57

RoadRunner84 schreef op donderdag 10 oktober 2013 @ 11:53:
Meestal is volledig afschermen van draden niet nodig als je differentiele signalen hebt. Je kunt dan heel goed instraling opheffen door je signaalpaar te twisten.
Klopt inderdaad :) Dat scheelde best veel. (En heb de GND draad die naar de toonarm loopt er vervolgens ook nog weer omheen gewikkeld om de 2 aderparen bij elkaar te houden). Maar het aluminium gedeelte rond de lagers is niet geaard. Zodra ik die aan aarde leg via een draadje is de brom nog minder. En vergelijkbaar met andere spelers. Dus dat moet ik nog een keertje netjes doen via een draadje wat vastgeklemd kan worden achter de bevestigingsschroefjes.

[Reactie gewijzigd op donderdag 10 oktober 2013 11:58]


Door Tweakers user MikeOO, vrijdag 11 oktober 2013 10:44

Ik heb altijd zoveel respect voor dit soort projecten. Mooi als je zo handig bent en de spullen hebt.

Hij is echt heel mooi geworden.

Door Tweakers user jick, dinsdag 3 december 2013 21:28

Briljant, echt heel erg mooi! Gaaf gedaan en respect voor je 'craftmanschip'!

Reageren is niet meer mogelijk