Let op: Tweakers stopt per 2023 met Tweakblogs. In dit artikel leggen we uit waarom we hiervoor hebben gekozen.

LEFO: Light Emitting Flying Object

Door _ferry_ op maandag 2 januari 2012 20:37 - Reacties (10)
Categorie: Verlichting, Views: 5.688

Een eigen topic ga ik er niet voor maken, maar een tweakblog leek mij een beter idee: Een nieuwe lamp die ik heb gemaakt.
Alvast voor de uitzet, ik wil hem straks boven de salontafel hebben. Mede daarom wilde ik de lamp kunnen dimmen, als je de krant leest op de bank wil je tenslotte meer licht dan wanneer je TV kijkt. Ik wil proberen zoveel mogelijk lampen zelf te maken, en eigenlijk alles op basis van LED.De uiteindelijke specs zijn: 3x 3watt LED aan de bovenzijde 5x 3watt LED aan de onderzijde, en een IR RGB remote welke ik wat aangepast heb zodat hij de LED drivers aan kon sturen. Zodat boven en onder instelbaar zijn qua intensiteit, ook via mijn harmony one! Volgens de IR meter heeft hij met full load (24watt@ 24volt) een temperatuur van zo'n 50-55 graden, vrij warm. Warmer dan ik had verwacht met zo'n hoeveelheid alu. Echter is dat vergelijkbaar met pakweg 100-150watt aan gloeilamp licht, niet echt sfeervol voor in de huiskamer dus ;)
Met alleen de onderzijde op 100% is de behuizing zo'n 40 graden, wat best redelijk is. Deze temperaturen worden pas na een paar uur bereikt, gezien de tamelijk hoge massa.

Al met al heeft het heel wat uren gekost, tenslotte is alles handgemaakt, uitgetekend, uitgezaagd, gemonteerd als proef, gepolijst en daarna definitief gemonteerd.
De kosten zijn daarentegen wel laag gebleven. Wat ik ook belangrijk vind, LEDs zijn zuinig, maar als je vervolgens een hoop kosten er aan hebt in aanschaf duurt het terugverdienen erg lang.

Shoppingkarretje:
10x 3watt led warm white: 14$
2x led driver 1A dimbaar: 12$
IR RGB remote: 6$
Lens: 1$
aluminium plaat 3mm dik: Via mijn vader besteld
draad, krimkous, plexiglas, gaas, blauwe leds: op voorraad
zaagjes voor de figuurzaag: 3,50€
Voeding 24v 60watt: 30$
En nee, hoe ie in elkaar zit, waar alles vandaan komt etc. gaat je niets aan ;)

Moar pics!

Stapeltje aluminium schijven, allemaal met de hand uitgezaagd (elektrische figuurzaag) en afgewerkt.Test succesvol
Gepolijst en geassembleerd.


Zo wil ik hem natuurlijk niet in de woonkamer hebben hangen, en de voeding moest ook nog ergens komen.
Daarvoor heb ik nog 2 schijven uitgezaagd, en voorzien van gaas en blauwe leds. Aan de binnekant zit de bevestiging van de draden, en de voeding. Zoals je ziet geven de blauwe leds een erg leuk schijnsel, honderden blauwe lichtpuntjes op het plafond (wat hier nogal doorgezakt is, en dus niet echt te vergelijken is met het gladde betonnen woondoos plafond ;) )

Volgende keer: Een Ikea lamp maar dan net effe anders, met LED's

Volgende: UFO LED lamp; verder met de mini versie 04-'12 UFO LED lamp; verder met de mini versie
Volgende: 3D led cube. Part 3 07-'08 3D led cube. Part 3

Reacties


Door Tweakers user Ventieldopje, maandag 2 januari 2012 20:51

LUFO: Light Emitting Flying Object
Light Emitting Flying Object? En de U dan? En waar is de E? :+

Door Tweakers user _ferry_, maandag 2 januari 2012 20:53

Ventieldopje schreef op maandag 02 januari 2012 @ 20:51:
[...]


Light Emitting Flying Object? En de U dan? En waar is de E? :+
Ehh, LEFO dus :P


Door Tweakers user Rob, maandag 2 januari 2012 21:26

10x 3watt led warm white: 14$
2x led driver 1A dimbaar: 12$
IR RGB remote: 6$
Lens: 1$
aluminium plaat 3mm dik: Via mijn vader besteld
draad, krimkous, plexiglas, gaas, blauwe leds: op voorraad
zaagjes voor de figuurzaag: 3,50€
Voeding 24v 60watt: 30$
En nee, hoe ie in elkaar zit, waar alles vandaan komt etc. gaat je niets aan
Uhh what?
dat is wat Tweakers juist boeit....

Door Tweakers user L0we, maandag 2 januari 2012 21:41

Rob schreef op maandag 02 januari 2012 @ 21:26:
[...]


Uhh what?
dat is wat Tweakers juist boeit....
Dat vind ik ook erg jammer inderdaad! Ben erg benieuwd naar de techniek erachter.

Door Tweakers user we_are_borg, maandag 2 januari 2012 23:21

Voor de spullen zou ik even bij dealextreme.com kijken die zullen het meeste wel hebben.

Door Tweakers user Wava, dinsdag 3 januari 2012 00:14

Er is op dit moment ook een samenkopen actie, denk dat ze dit ook wel hebben!

Overigens erg jammer dat je niet laat zien hoe je het maakt, daar zijn we immers tweakers voor.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2012 00:14]


Door Tweakers user diedazz, dinsdag 3 januari 2012 03:09

Afgezien van dat ik je lamp een best originele creatie vind, vind ik 'em ook niet mooi. Maar oké, je bent een veerboot of je bent het niet, en waarschijnlijk zal het in jouw interieur wel iets beter passen dan in dat van de iets minder expressieve/creatieve tweakers.

Maar om mijn mening even te onderbouwen: je alu schijven zijn goed gevonden, vind ik een sterk punt om vanuit te vertrekken voor een lamp, maar niet als één enkel object. Stel je maakt een serie van deze lampen, dan kijkt het volgens mij al interessanter in je (huis?)kamer of kantoor. De schijven kunnen bijvoorbeeld ook tegen de muur worden bevestigd, met wat aanpassingen.
Tevens is de ophanging nonchalant, wat mij betreft kan dat strakker, zoals de schijven. Een enkel stevig maar dun stalen buisje lijkt mij interessanter qua opbouw.
De enige vraag rest mij: vind jij 'm al af?


George Jetson would love it ;-)

[Reactie gewijzigd op dinsdag 3 januari 2012 03:10]


Door Tweakers user _ferry_, dinsdag 3 januari 2012 08:47

Kijk, dat ik geen "in progress" pics heb, is niet echt "geheim van de smid" ofzo, maar op zich is het helemaal geen rocket science, kwestie van de dingetjes van de shopping list opsnorren (dealextreme zal inderdaad het meeste hebben, daarom gaf ik juist wel aan wat ik gebruikt heb). En dan lekker bouwen.
Daarbij loop je tegen wat dingetjes aan, zoals hoe hang je hem op aan de draden, waar haal ik de ruimte vandaan, en hoe schroef ik hem in elkaar. Maar een beetje tweaker kan daar prima wat voor maken, en als je het dan zelf uitdenkt vind je het wiel vast niet opnieuw uit, maar vind je een ander wiel uit. :P

Qua design, ja, het is ehh apart :+ En ook _compleet_ anders dan het interieur waar ik nu in woon (ouderlijk huis, oude tafel, antieke stenen vloer, houtkacheltje etc.) Maar ik denk dat het straks zeker wel past. Ben wel toe aan iets moderns. En inderdaad, ik denk dat ik bijv. de lamp boven de eettafel een vergelijkbaar design moet gaan geven, bijv. 3 kleine ufo's naast elkaar van elk 10cm. Ik had daar al een andere lamp voor gemaakt, maar die kan ook bij de keuken, wc, gang of weet ik t :P

Door Tweakers user BeerenburgCola, dinsdag 3 januari 2012 11:27

L0we schreef op maandag 02 januari 2012 @ 21:41:
[...]

Dat vind ik ook erg jammer inderdaad! Ben erg benieuwd naar de techniek erachter.
Veel kauwgom en ducktape natuurlijk!

Reageren is niet meer mogelijk