Community interview en camper upgrades

Door _ferry_ op dinsdag 28 juli 2020 21:44 - Reacties (6)
Categorie: Diverse projecten, Views: 3.227

Wellicht heb je het interview gelezen in het tweakers magazine, welke recent online verscheen:
reviews: Community-interview met _ferry_ - Sleutelen in het groot en het klein
(En zoniet, gauw doen dan!)

Uiteraard was men benieuwd wat de huidige status is.
Qua Diorama kan ik kort zijn: Onveranderd.
Wegens drukte en de verdere afbouw van de camper heb ik geen tijd in de diorama gestoken.
Maar wel dus in de camper. Sleutelen in het groot dus! En daar zal ik wat meer over vertellen.

Hetgeen de meeste kopzorgen en tijd (okee, en geld) heeft gekost, dat is toch wel de motor.
Tijdens onze vakantie kreeg die het steeds zwaarder, hij bracht ons nog thuis na een hele mooie vakantietrip, maar duidelijk dat er wat mis mee was. Ik besloot hem dan ook te demonteren, om te kijken wat er mis mee was.

En ja, voor de kever heb ik ook eens een nieuwe motor gebouwd, dus dat ga ik nog eens lekker over doen in dit blog, maar dan met een ander soort motor.
Plaatjes en praatjes: De bouw van een kever motorblok


De zogenaamde Type 4 motor is de opvolger van de Type 1 motor van hierboven, en is bijvoorbeeld in de latere T2, 411 en Porsche 914 terecht gekomen. De Type 1 zat in de oudere T2, T1, en natuurlijk de kever.
Die is wat lichter, maar heeft ook wat beperkingen, welke in de Type 4 zijn verbeterd. Met name qua koeling, stevigheid en smering. Al is er ook nog een zwak punt, daar kom ik later op terug. De sterkere bouw komt wel met een portie extra gewicht en groter formaat. Al valt een Type 4 met aangepast plaatwerk wel in een kever te knutselen.

Mijn motor betrof een 1700cc, hij is ook in 1800cc en 2000cc geleverd. Zowel met injectie alsook met carburateurs, wat ook nog weer per land kon verschillen.Demontage is niet veel anders dan bij de kever. En na het loskoppelen van diverse slangetjes, kachel, en wat plaatwerk kun je de motorsteunen losschroeven en hem via een krik onder de auto vandaan laten zakken.
(Okee, we weten allemaal dat zoiets niet zonder slag of stoot gaat, en gepaard met veel vloeken, maar het is internet, dus doen we gewoon alsof.)


De oorzaak, een ingeslagen klep. Door oververhitting, wat dan weer door verkeerde ontstekingstijdstip, te hoge compressie, en/of verkeerde afstelling kan komen.De motor is uiteraard luchtgekoeld, dit soort stof en vervuiling hebben daar natuurlijk een averechts effect op.Verder was het blok gewoon toe aan revisie. Een ingeslagen lager (het randje in het binnenste aanligvlak, waardoor de krukas heen en weer kan bewegen) en een versleten nokkenas. En zuigers die al een flink leven achter zich hadden.
De nokkenas, dat is ten opzichte van de Type 1 geen enorme verbetering. Slijtage ontstaat snel als de olie onvoldoende zink bevat. Er ontstaan dan diepe groeven op de plaatsen waar de nokvolgers de nok raken. En de nokken slijten af. Een modificatie met Type1 nokvolgers is mogelijk, maar eveneens kostbaar.


Gelukkig zijn er ook nog onderdelen die gewoon weer bruikbaar zijn, zoals de oliepomp.
De tandiwielen en deksel heb ik netjes gevlakt zodat het drukverlies minimaal is, scherpe randjes afgerond met de Dremel voor een betere flow, en alles qua toleranties nagelopen. Beetje vet er in en vervolgens assembleren.


Ook het carter kon hergebruikt worden. Al kwam ik uiteindelijk nog een motor tegen, die in de basis net even beter was. Beide waren sowieso erg smerig, maar een bak met Dasty en een staalborstel weekte veel hardnekkig vuil netjes los.


Het plaatwerk was op sommige plekken echter zo vuil, dat ik er met een plamuurmes een dikke laag olie en stof van af kon schrapen.
Daarna in de bak met Dasty, daarna afspuiten, en daarna zandstralen. Al met al een arbeidsintensief klusje. Maar wel met resultaat.
Zandstralen, epoxy primer, nabewerken, primer, en een mooie hoogglans zwarte laklaag. Uiteraard met 2K lak, zodat het goed tegen warmte, olie, en benzine bestand is.

Inmiddels waren de nieuwe onderdelen besteld, en werd het carter gereviseerd. Al met al een flinke stapel aan onderdelen, denk bijvoorbeeld aan cilinders, zuigers, nokkenas, en natuurlijk vervanging voor de defecte cilinderkop:
In het carter zit een gereviseerde krukas, met een langere slag waardoor hij voortaan door het leven gaat als zijnde 2.0L Een nieuwe nokkenas met een wat sportiever profiel. En verder verse lagers, goede afdichtingen en alles tot den einde nagemeten en op de juiste passing gecontroleerd alvorens de andere helft er op kon.De cilinderkoppen waren reeds aangepast op basis van OEM vervanging door de verkoper. Grotere kleppen met betere zittingen, die langer mee zouden moeten gaan dan OEM, en door de grotere diameter beter presteren.
Aan de buitenkant en in de inlaatpoort heb ik wel nog veel restanten van het gieten verwijderd, zodat deze de luchtstroming niet negatief beïnvloeden. Baad het niet schaad het niet denk ik dan maar.

Echter moest ook de binnenkant aangepast worden. Een lang technisch verhaal, maar de compressie zou te hoog zijn voor mijn toepassing in een camper met een hoog dak, belang, en reisjes door de bergen, dus moest er wat materiaal weg om meer ruimte te scheppen. Verder waren de randen erg scherp, wat de kans op pingelen vergroot. Dus heb ik opnieuw de Dremel ter hand genomen en de kop aangepast. Op de foto heb ik er 1 gedaan. Dat werd de "master", en op basis van fingerspitzengefühl en een template-tool zijn ze uiteindelijk alle 4 zo goed als mogelijk identiek geworden. Veel meten, om alle 4 een gelijke inhoud te geven.


Als eenmaal het "shortblock" in elkaar zit, kan hij verder worden opgebouwd.
Zuigers en cilinders, cilinderkoppen, vliegwiel, verdeler, beplating, koeling etc.
Daar komt veel passen en meten bij kijken. Krukasspeling afstellen, drijfstangen wegen, zuigers wegen, dekhoogte meten en afstellen, klepgeometrie afstellen, etc. etc.
Bij mij moet het allemaal precies, en aannames doen we niet aan. Dus de meetklok kwam veelvuldig van pas. Al met al was de klepgeometrie bijvoorbeeld prima met de standaard lengte stoterstangen. Maar de nieuwe zijn altijd te lang, en zul je zelf op de juiste lengte moeten inkorten.

Op de laatste foto is hij bijna klaar om te monteren, hetgeen ik dan ook laat zien in een volgend blog :)

Volgende: Domoticz besturing van Aurora Nanoleaf 09-'18 Domoticz besturing van Aurora Nanoleaf

Reacties


Door Tweakers user Houtenklaas, woensdag 29 juli 2020 22:29

Ik heb echt helemaal niks met auto's, maar ik heb wel diep respect voor vakmanschap in het algemeen. En dat zit bij jou wel goed zo te lezen. Leuk stukje en het verveelt geen seconde, ook door de foto's die erbij staan. Dit nodigt uit voor deel 2!

Door Tweakers user D.Hoekstra, vrijdag 31 juli 2020 09:52

Goed geschreven, leest makkelijk weg! Net als Houtenklaas, diep respect voor je vakmanschap. Zelf mis ik met een kennisberoep wel eens de voldoening van iets fysieks maken. Hoe veel uur heeft dit je uiteindelijk van de straat gehouden bij benadering?

Door Tweakers user VECTOR ®, zondag 2 augustus 2020 08:04

Leuk om te lezen :D keep up the good work (y)

Door Tweakers user Zoepertje, donderdag 6 augustus 2020 09:02

Lekker bezig! Ik sleutel vaak zelf aan veel oude franse meuk. En vaak is het inderdaad een gemartel om die ouwe zooi uit elkaar te krijgen. Maar de voldoening is groot als het weer werkt. Hopelijk kan je motor weer een paar ton mee op deze manier! :D

Door Tweakers user dôh, maandag 10 augustus 2020 14:06

Coole build! Dit brengt bij mij veel nostalgische herinneringen boven. Mijn vader had vroeger een garagebedrijf wat gespecialiseerd was in Kevers en Bussen. Heel wat uurtjes meegeholpen vroeger. :)

Ga je er ook een elektronische ontsteking opzetten? Op het plaatje zie ik er nu nog 1 met vacuüm. Dat komt de betrouwbaarheid behoorlijk ten goede en scheelt ook weer geklooi met puntjes. Er zijn ombouwsets te koop, of je kan een gehele nieuwe ontsteking nemen met de elektronica erin. Denk dan aan een Bosch 009.

Welk merk zuigers en cilinders heb je gebruikt?

Door Tweakers user _ferry_, zaterdag 15 augustus 2020 19:15

dôh schreef op maandag 10 augustus 2020 @ 14:06:
Coole build! Dit brengt bij mij veel nostalgische herinneringen boven. Mijn vader had vroeger een garagebedrijf wat gespecialiseerd was in Kevers en Bussen. Heel wat uurtjes meegeholpen vroeger. :)

Ga je er ook een elektronische ontsteking opzetten? Op het plaatje zie ik er nu nog 1 met vacuüm. Dat komt de betrouwbaarheid behoorlijk ten goede en scheelt ook weer geklooi met puntjes. Er zijn ombouwsets te koop, of je kan een gehele nieuwe ontsteking nemen met de elektronica erin. Denk dan aan een Bosch 009.

Welk merk zuigers en cilinders heb je gebruikt?
Dan herken je vast nog wel de geur van het interieur met paardenhaar, en de geur van olie op de verwarmingsbuizen :P

De verdeler gaat misschien nog vervangen worden, maar ik heb er inderdaad een contactpuntvervanger in gezet, veel strakker ontstekingstijdstip en makkelijk afstellen zonder onderhoud.

De zuigers/cilinders zijn van AA. Mahle is aanzienlijk duurder, en dat enkel vanwege langere levensduur. Maar aan de andere kant zie je ook weer verhalen waar de mahle exact hetzelfde oogt, alleen dan met een vlak freesvlakje waar bij de AA pistons het AA logo staat...

Voor wat betreft het aantal uur. Erg veel. Ik zie ook wel eens revisie motoren te koop staan voor prijzen waar ik de onderdelen+arbeid niet van zou kunnen bekostigen. Spul in elkaar schroeven is 1 ding, maar daarna de moeite nemen om ook toleranties te controleren of compressie goed te krijgen is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 15 augustus 2020 19:18]


Reageren is niet meer mogelijk