De bouw van een kever motorblok

Door _ferry_ op woensdag 9 maart 2016 08:38 - Reacties (16)
Categorie: Diverse projecten, Views: 15.206

Het huidige motortje van mijn kever had laatst wat problemen, liep o.a. niet zo goed in lagere toeren. Daarnaast had hij wat slijtage en speling op de krukas. Dus het begon te kriebelen om wat nieuws op te bouwen. Ik wil er nog wat vakantietripjes mee gaan maken enzo, dus dan wil je niet halverwege de vakantie met motorproblemen komen te zitten.

Anyway, voor weinig had ik een ander 1300cc blok, volgens mij redelijk vergelijkbaar qua staat; wat speling her en der, maar wel werkend uit de auto gekomen.
Van het een komt het ander, het bleek een blok te zijn waar ik ook een 1600cc van kon maken, alleen heb je wel te maken met carters die vaak niet helemaal recht zijn, dus die heb ik laten lijnboren en vlakken bij Ahnendorp. Daarbij een hoop nieuw spul zoals cilinders, krukas, nokkenas, lagers, noem t allemaal maar op. Al met al kom je dan toch wat duurder uit dan het rekensommetje in Excel, met name omdat je uiteindelijk toch liever het iets betere en dus iets duurdere alternatief kiest. Maar het blijft een hobby hé :PHet gereviseerde carter+ heel veel nieuwe/gereviseerde onderdelen liggen klaar.


De ene helft van het carter, met de nieuwe nokkenas. Het is een ietsjes sportievere nokkenas dan standaard. Die was A; iets duurder, en B; een beetje extra power kan nooit kwaad :Y) Samen met de 1641cc IPV 1300cc zal het vast wat meer trekkracht opleveren, wat straks van pas komt als ik de teardrop trailer er achter heb. Topsnelheid? Geen idee, maar met een korte bak zal dat niet heel veel uit maken. Sowieso rijd ik doorgaans lekker 90 achter een vrachtwagen, scheelt in brandstof, en bij hard rijden maakt de windruis van het open dak best veel herrie.
Als ik er ook nog dubbelpoorts (inlaat) koppen en andere carburatie op zou zetten zou het nog meer PK's opleveren.


Krukas opgebouwd. De tandwielen bovenop moesten er eerst af alvorens op te sturen ter revisie. Dat was een lastige klus met heetstoken enzo. Monteren ging echter makkelijk; Krukas in de vriezer, tandwiel heetstoken met de verfafbrander, en hij viel zo op zijn plek :)


En zover zit hij nu in elkaar. Vind het erg leuk om op te bouwen! Lekker priegelen, alles netjes plaatsen en op het juiste moment vastzetten.


Een ander extraatje is Full-flow. Normaal gesproken gaat de olie alleen door een soort theezeefje, geen echt filter. Straks komt de olie via het oliedekseltje naar buiten, aangezien het originele kanaal afgesloten is. Daar komt dan een extern oliefilter, en via het geboorde gat linksboven gaat het dan weer naar binnen. Betere filtering en dus hopelijk een nog langere levensduur.


De filterhouder ook nog wat gemod, de kanalen met de dremel aan de binnenkant nog iets groter gemaakt en afgerond (idem met de pomp+deksel), en in het midden kon ik nog mooi de temperatuurvoeler kwijt :)

Wellicht van het weekend de cilinderset met cilinderkoppen, poelie en vliegwiel monteren. Dan is het "onderblok" klaar. Dan heb ik wat tijd nodig voor de rest, want een deel daarvan komt van mijn oude motor (dynamo, ontsteking etc.) en de motorbeplating moet ik nog stralen of schuren en vervolgens netjes voorzien van een nieuwe laklaag.

Volgende: Teardrop #9; "Dikke" Velgen 03-'16 Teardrop #9; "Dikke" Velgen
Volgende: Teardrop part8: Gewoon een update 02-'16 Teardrop part8: Gewoon een update

Reacties


Door Tweakers user Aapje, woensdag 9 maart 2016 09:56

Leuk werk! :) Onthou je wel hoe de motorbeplating zit? Kan een redeijke puzzel worden :D Ik

kan uit ervaring zeggen, als je dat laat stralen kan het vervormen omdat 't dusdanig dun is, waardoor je soms denkt dat een bepaalde plaat ergens anders hoort ;)

Door Tweakers user _ferry_, woensdag 9 maart 2016 10:40

Hehe, inmiddels de puzzel wel een stel keren in handen gehad, en die beplating daarvan is best duidelijk. En eigenlijk maar 1 ding waar je echt op moet letten; 2 kleine plaatjes die de luchstroom sturen die je op de cilinders moet klikken voordat de cilinderkoppen er op gaan. Anders is het te laat. En als de ventilator met bijbehorende kap er op komt even controleren of het allemaal netjes vrij loopt.

Door Tweakers user Aapje, woensdag 9 maart 2016 11:31

't zijn wel schattige motortjes om te reviseren. Lekker gemakkelijk te demonteren, je zet 'm zo op de werkbank, ligt zo in onderdelen. Zat mijzelf echt te verbazen over de eenvoud :) Zet je ook een externe oliekoeler erop? I.p.v. die standaard kleine warmtewisselaar ?

[Reactie gewijzigd op woensdag 9 maart 2016 11:32]


Door Tweakers user dôh, woensdag 9 maart 2016 11:43

Leuk! Uit nieuwsgierigheid: Was een AB of een F carter? Ga je trouwens ook nog voor een electrische ontsteking? Misschien zelfs een 009? Voordeel is dat je nooit meer gezeur met contactpunten. Die zijn altijd zo rot!

Door Tweakers user RobinHood, woensdag 9 maart 2016 12:10

Je had er gewoon een Subaru motor in moeten schoenlepelen :Y) Heb je nog steeds een boxer, maar ook 2x zoveel paardjes in het voorachteronder :+

Door Tweakers user _ferry_, woensdag 9 maart 2016 12:16

Het is een F carter, die had ik al, maar in vergelijking was die oude echt veel rotter! 2 draadeinden voor de cilinders er uit getrokken (had ik er 1 gefixt, kwam de volgende...)
Het materiaal was rond de metalen schroeven voor het plaatwerk her en der ook aangevreten/gecorrodeerd door de warmte enzo. En volgens mij ook niet helemaal vlak meer qua vlakken waar de cilinders op rusten.

Ik wil inderdaad zo'n drop-in module bestellen op eBay, al eerder gezeik gehad met contactpunten.

En externe koeler komt niet direct, wel de betere doghouse koeler welke alle 1600cc's kregen. Denk dat het ook niet direct nodig is.
Als ik naar dubbelpoorts koppen met betere carburatie ga (met dus beduidend meer powe) is het altijd nog toe te voegen :) Maar dat was mij nu effe te kostbaar.

Door Tweakers user dôh, woensdag 9 maart 2016 12:51

Let je nog even op je dubbelpoorts koppen en het carter wat je nu hebt. Een F carter (met kleine oliekanalen) is niet per definitie goed geschikt hiervoor en kan problemen leveren. Zie ook: http://www.paruzzi.com/nl...erkop-(boxer-motor)/4969/

Je zou voor advies ook eens met Hotrod kunnen bellen, dat is een bedrijf wat echt verstand van zaken heeft.

Door Tweakers user _ferry_, woensdag 9 maart 2016 12:58

Check! Dit is de uitvoering met dubbele plunjers, en 10mm oliekanalen IPV 8mm, als ik het goed heb was het uit het laatste jaar dat de F carters gemaakt werden.

Door Tweakers user Schlumpie, woensdag 9 maart 2016 15:18

Als je toch twee blokken hebt liggen he, monteer die andere dan aan de voorkant. Meer vermogen enzo :Y)

Door Tweakers user dimmak, donderdag 10 maart 2016 10:08

Heb je ook een foto van je kever?

Door Tweakers user Kuusj, donderdag 10 maart 2016 22:53

Wat mooi, een kever-vlog!

Ik heb zelf een kever, een Jeans bug uit het eerste jaar (eind '73, Tunis Gelbe dacht ik)) maar verkocht in januari '74. Het ding heeft rond 2000 een volledige en professionele restauratie gekend die door mijn grootvader en een paar monteur-vrienden van hem is uitgevoerd. Toen ik hoorde dat hij het ding weg wilde doen liet ik me horen, en zodoende heb ik een auto op m'n (toen) 16e.

Maar goed, ik heb vernomen dat de originele 1200 echt compleet rijp voor de sloop was, en toen is er een 1300F ingekomen. Het is echter onduidelijk of het ook wel echt een F is, aangezien hij revised is door VW (die stempel op serienummerplaatje) en er buiten de F geen serienummer opstaat. Hij trok in ieder geval aardig goed naar mijn beleving, maar dat was in een testrit met jaren oude olie en benzine.

Ik heb een vraag aan je (u): in hoeverre is het nu mogelijk 1600 of 1641cc cilinder's in dat ding te krijgen zonder iets aan de koppen te doen? Ik lees op internet overal tegenstrijdige dingen, op site A moet je de koppen wel laten uitfrezen, op site B kun je de cilinder gewoon erin hangen en klaar is kees. Wordt de compressie dan niet veel te hoog zonder de koppen te laten uitdiepen? Hoe zie ik überhaupt of ik 10 of 8mm oliekanalen heb?

Wat er in ieder geval gaat gebeuren is dat er verlaagde spindels onder komen, vind de originele hoogte voor echt niet uitzien. Misschien leg ik eerst een paar zakken cement voorin :P

Blij dat ik dit heb gezien, kan m'n Kevergekte amper kwijt :P

Door Tweakers user _ferry_, vrijdag 11 maart 2016 08:36

(Footootje van de kever zelf zal ik binnenkort posten, samen met de teardrop :P )

Leuk verhaal kuusj98, en om op je vragen terug te komen, 1300 koppen passen niet gewoon op een 1500cc of groter. De cilinder diameter is groter. Je kunt ze laten uitkotteren in veel gevallen. Echter; kotteren kost geloof ik 200€. Dus je moet dan wel goeie koppen hebben, bijvoorbeeld dubbelpoorts met goeie kleppen en geleiders. Anders is het qua kosten niet echt lonend. Compressie controleren.

Zelf heb ik 2 enkelpoorts koppen op de kop getikt :+ Die waren nog perfect. Is niet het snelste, maar huidig spruitstuk en carburatie kan ik dan nog behouden en later eens upgraden als de behoefte er is.

Andere optie is dubbelpoorts koppen kopen, 2e hands is het vaak wel versleten, dus geld besteden aan revisie, of volledig nieuwe koppen kopen.
Of het uberhaupt mogelijk is op je blok hangt van de olie kanalen af, je moet sowieso 2 olieplunjers hebben, als je achter de auto staat zitten die beide links. 1 bij de poelie, en 1 bij de vliegwiel kant. Dat is een vereiste.
Als je dan ook nog de motor er uit hebt en de oliekoeler los neemt kun je met een schuifmaat kijken naar de diameter van de olie kanalen. Dat was zo'n 10mm bij mijn blok.

Als je een 1600 gaat maken van een 1300 krijg je ook nog te maken met de oliekoeler welke er standaard bovenop staat, maar bij een 1600 er naast (doghouse) en de ventilator is ook dikker. Dus je zult een andere koelkap, ventilator, oliekoeler steun en oliekoeler nodig hebben. (Of met een externe oliekoeler meer koeling genereren)

Door Tweakers user JesseAMD, vrijdag 11 maart 2016 17:55

Ah leuk een standaardblok! Heb zelf aardig wat ervaring tot zelfs 2176cc met 190 pk.

Een f carter is prima hoor. Heb die zelfs gezien met een turbo met 400pk.

Externe oliekoeler absoluut niet nodig. Wel leuk zijn twee enkele carbs. Ziet er ook gaaf uit. Set kadrons bijv.

Succes

Door Tweakers user ShellGhost, zaterdag 12 maart 2016 21:28

RobinHood schreef op woensdag 09 maart 2016 @ 12:10:
Je had er gewoon een Subaru motor in moeten schoenlepelen :Y) Heb je nog steeds een boxer, maar ook 2x zoveel paardjes in het voorachteronder :+
Pak dan een oud Porsche blok. 8-)

Door Tweakers user _ferry_, zaterdag 12 maart 2016 22:23

Eh nee, Porsche motor is vooral duur. Kun je beter een kever blok onder handen nemen zoals JesseAMD aangeeft. Met 190pk zullen ze vast geen heel lang leven hebben, maar het kan allemaal wel ;) als je de portemonnee maar trekt :P
Voordeel van die Subaru blokken is dat ze standaard al lekker vermogen leveren en ze zonder hele grote aanpassingen er in passen. Maarja, het is wel een keuze om geen luchtgekoelde motor meer in je kever te hebben ;) ik vind het wel wat hebben, en voor echte PK's komt er misschien nog eens een toffe auto bij ;)

Door Tweakers user ShellGhost, zondag 13 maart 2016 09:04

_ferry_ schreef op zaterdag 12 maart 2016 @ 22:23:
Eh nee, Porsche motor is vooral duur. Kun je beter een kever blok onder handen nemen zoals JesseAMD aangeeft. Met 190pk zullen ze vast geen heel lang leven hebben, maar het kan allemaal wel ;) als je de portemonnee maar trekt :P
Voordeel van die Subaru blokken is dat ze standaard al lekker vermogen leveren en ze zonder hele grote aanpassingen er in passen. Maarja, het is wel een keuze om geen luchtgekoelde motor meer in je kever te hebben ;) ik vind het wel wat hebben, en voor echte PK's komt er misschien nog eens een toffe auto bij ;)
Ah, zoiets dus: http://www.autoweek.nl/vi...swagen-kever-subaru-turbo

Reageren is niet meer mogelijk