Teardrop part 5: Kontje krijgt vorm.

Door _ferry_ op zondag 15 november 2015 21:55 - Reacties (11)
Categorie: Teardrop, Views: 3.987

Daar ben ik weer met een nieuwe update. Heb er de afgelopen tijd best lekker aan kunnen klussen. Drukke periode gehad op het werk, maar daarvoor in de plaats ook weer wat dagen vrij genomen om dingen te doen waar ik anders echt niet aan toe zou komen.

Inmiddels heb ik ook wat spul besteld, zoals het enigzins hard-to-get scharnierprofiel, welke nodig is voor de achterklep. Tevens wat roostertjes, sluitingen etc.

Ook was er thuis nog een klein ongelukje gebeurd waardoor ik nu een stapeltje kromme en gedeukte aluminium platen heb :X Gelukkig zijn de vervangers ook al geregeld. Wellicht dat ik de kromme stukken nog kan gebruiken om de binnenkant mee aan te kleden, of kastjes/lades mee te maken. Of andere knutselprojecten...

Voor het aanrechtblad heb ik denk ik 2mm nodig met wat ondersteuning, want 1mm deukt te makkelijk als je daar bijvoorbeeld een pan hard op neerzet. Maargoed, daarvoor zou ik het ook nog op een plaatje hout kunnen lijmen. Dat zien we TZT wel.

Verder ben ik aan het nadenken over het gas/water/licht gebeuren. Ik wil er een 2 of 3 pits kookplaatje in hebben, want 1 van de ergernissen tijdens onze huidige kampeersessies was toch wel de enkele pit. Wil je pasta maken moet je eerst je saus maken, warm wegzetten, en dan de pasta koken. Niet handig. Terwijl ik juist op vakantie alle tijd heb en wil nemen om wat lekkers klaar te maken.
Daarvoor kan er dus een los gasstelletje in, of nog wat mooier; een kleine kookplaat zoals in een caravan. Kost wel een stuk meer dan die losse dingetjes, maar het is wel veel prettiger werken. Maargoed, dan dus ook rekening houden dat er ergens een gasflesje moet kunnen staan.
Verder lijkt mij een kraantje met mini wasbakje wel handig, even je handen wassen, glaasje limonade maken, theewater koken etc.
Voor beide moet je dus een tank/fles hebben, ik neig er naar om deze los te vervoeren, en tijdens het kamperen de gasslang aan sluiten, dompelpompje in de jerrycan hangen en gaan. Anderzijds lijkt het mij ook wel mooi om een watertank onder de vloer van de trailer te monteren, maar echt voordeel heb ik daar niet van. Is ie leeg? moet je langs een vulpunt om water te tappen...
Laat ik aan de onderkant maar gewoon een opbergvakje maken voor de desbetreffende slangen en 12v/230v verdeling.

Anyway, tijd voor wat pics:


Alvorens ik het dak er op klon zetten moest ik eerst nog een randje omzetten, hiermee kan ik hem namelijk weer vastzetten aan de bodemplaat. Onze zetbank is een meter breed, en de plaat 1,5m dus dan maar tussen 2 kokers klemmen en op die manier omzetten. Ging prima, en de wat grotere buigradius is geen probleem, eigenlijk beter ook hier.


Vervolgens cratief met sjorband en griptang. Ik wilde het dak netjes strak over de 2 frames trekken, en daarbij ook zorgen dat de plaat niet krom komt te liggen doordat 1 frame iets verder naar achteren of voren staat. Dat kon ik op deze manier prima controleren en aanpassen.


Daarna wat gaatjes boren en Cleco stiften er in, een soort tijdelijke popnagels die je weer kunt loshalen. Onmisbaar voor dit soort projecten.


Huh, wit geverfd? Nee, dit is een andere caravan, maar dit soort hoeklijst moet ik nog hebben. Weet je een winkel die het heeft, bij voorkeur in de Randstad, laat even weten. Hier in de buurt zit een caravanzaak, en ik had er al even wat info gevraagd, maar het klonk opeens heel moeilijk toen ik er naar vroeg. En het scheen dan merkspecifiek te zijn ofzo.
Ik wil gewoon dat spul, hier mijn geld, kijk welk merk ook zoiets heeft, regel het :P Maargoed, ik ben voorlopig nog niet in de fase aangekomen waarbij ik mij bezig moet houden met afwerkzaken zoals sierlijstjes ;) Nog genoeg werk te doen...


Ik wil namelijk de verlichting en kentekenplaat verzonken hebben, zo de boel er een beetje tegenaan schroeven kan iedere flapdrol, dus moet ik voor de lampen een soort potjes maken. Eerst een proefopstelling gemaakt om te kijken hoe het eea uitkomt.
Het potje is overigens oude CV schoorsteen :Y)


Tevens nog weer wat stukken alu uitgezaagd voor de klep en de bak waar de kentekenplaat in komt.


Plaatje aluminium walsen...


En dan past dat weer hier.


Vasthechten ging eerst niet zo best :X
Dus vervolgens liep ik verder te klooien en ging ik even experimenteren met een kleinere elektrode, en dat was de oplossing! Kon ik prima mee lassen op het dunne plaatmateriaal.


Linker rups met 1,6mm elektrode en de klodder rechts met 2,4mm...
Nu is het alleen zo dat ik 1mm toevoegmateriaal heb gebruikt (iets te dun, moet ik erg veel toevoegen) of 2,4 (te dik). Maar het gas is ook op, dus eerdaags even shoppen en dan kan ik de rest hopelijk ook netjes doen.


De bak moet natuurijk netjes aansluiten. Door hem op deze manier af te tekenen zie je precies waar je nog wat weg moet halen.


En dan past hij vervolgens netjes. Die 2 overbelichte dingen zijn nog extre verstevigingen. Omdat de plaat niet zo breed is neigt hij gauw wat recht te trekken in plaats van de ronding te volgen. Deze 2 steuntjes houden de boel goed rond.


Ook de potjes voor de achterlichten uitgezaagd en passend gemaakt


Kenteken er op en klaar :+


Nouja, verre van klaar. De bak+ potjes hangen nog los. Ik ga ze monteren door er een bevestigingsrandje aan te lassen, die doe ik dan vervolgens weer vastzetten met popnagels in de achterkant van de trailer. In theorie zou ik dat ook zonder randje kunnen, namelijk door ze direct vast te lassen. Maar in de praktijk durf ik dat toch niet aan. Als het lassen mislukt ben ik weer een paar zaterdagen verder... En die kans is best aanwezig omdat het ondersteboven lassen van die bak mij nog niet gaat lukken. Daarnaast heb je wat kiertjes her en der, wat best lastig te vullen is met lassen. Die rand dekt dat straks mooi af. Voor de ramen wil ik een vergelijkbare manier van bevestigen gebruiken, dus het past prima in het ontwerp.


Hier de grove opzet van het randje. Uiteindelijk is dat zo'n 12mm breed, maar nu nog een stuk meer. En ja ook schots en scheef, behalve de bovenkant. Als ik straks weer kan lassen zet ik hem met wat hechtjes vast, daarna met de Dremel overtollig aluminium aan de binnenkant wegfreze, en dan netjes aflassen. Daarna de buitenrand netjes in de juiste vorm afzagen en de boel glad schuren. Gaat best wat tijd in zitten, maar gaat vast wel lukken. Toen ik stond te vijlen kreeg ik weer wat flashbacks naar de tijd dat ik veel aan casemodding deed, toen kon ik ook uren bezig zijn om netjes openingen uit te zagen en met de vijl alles exact af te werken. Al met al toch wel even wat mooier dan een kentekenplaat er zo tegenaan schroeven :9

Volgende: Teardrop part6: fijne vooruitgang 12-'15 Teardrop part6: fijne vooruitgang
Volgende: Teardrop part4: Het lijkt er al op. 10-'15 Teardrop part4: Het lijkt er al op.

Reacties


Door Tweakers user Coen Rosdorff, maandag 16 november 2015 00:25

Hoe diep is kentekenbak?
Niet zo diep dat je van de zijkant of van bovenaf het halve kenteken niet kan lezen?
Een niet goed leesbaar kenteken is ook weer zo'n nare boete.

Door Tweakers user _ferry_, maandag 16 november 2015 06:45

Als het goed is is het goed :+
Nee een bumperkleven kan hem niet lezen, maar volgens deze regelgeving moet hij op 20m volledig zichtbaar zijn. Dat is geen enkel probleem. Ik gok dat ie op 5m al leesbaar is.
De lampjes doe ik denk wel plaatsen met een paar ringetjes er achter. Omdat ze anders best diep zitten, en je wilt ook een beetje zichtbaarheid van de verlichting vanaf de zijkant gezien. Zo moeten er ook nog reflectors op. Al zal de kar zelf ook genoeg reflecteren :P

Door Tweakers user RoadRunner84, maandag 16 november 2015 13:54

Kan je niet met mooie LED achterlichten werken? Nu heb je van die opzichtige gaten voor je gloeilampen...

Door Tweakers user _ferry_, maandag 16 november 2015 23:04

Nou opzichtig valt op zich wel mee, heb vanavond even de randjes voor de potjes uitgezaagd en lampje er in gelegd, en dat ziet er IMHO best leuk uit. De lampjes zelf zijn misschien wat eenvoudig, en nog leuker is misschien om een rode voor dimlight+remlicht te hebben, en een oranje voor de richtingaanwijzer. Maar zo vind ik het ook wel okee. Misschien kan ik ze ook nog wat extra modden.

Ik moest even zoeken hoe dit okel waar heet, maar het zijn "frenched" achterlichten. Veelal bij amerikaanse wagens, waar de eisen voor verlichting zo te zien wat soepeler zijn :P

[Reactie gewijzigd op maandag 16 november 2015 23:08]


Door Tweakers user breew, dinsdag 17 november 2015 09:23

Heb je wel rekening gehouden met de zichtbaarheidseisen van het kenteken, conform 70/222/EEG?
Ik ben geen expert, maar volgens mij is het wel van toepassing hier. ZOu het zeker even checken..
http://eur-lex.europa.eu/...1970L0222:19730101:nl:PDF

Biivoorbeeld puntje 2.5 kan nog wel eens problemen opleveren bij een verzonken kentekenplaat...
2.5. Geometrische zichtbaarheidseisen
De plaat moet zichtbaar zijn in de gehele ruimte die door de volgende vier vlakken wordt begrensd: twee verticale vlakken, gaande door de twee zijkanten van de plaat en naar buiten toe een hoek van 30º vormende met het symmetrievlak in de lengterichting van het voertuig; een vlak gaande door de bovenrand van de plaat en een hoek van 15º in de opwaartse richting vormende met het horizontale vlak; het horizontale vlak door de onderrand van de plaat. (Indien evenwel de hoogte van de bovenrand van de plaat boven het wegdek meer bedraagt dan 1,20 m, moet laatstgenoemde vlak een hoek van 15º in neerwaartse richting met het horizontale vlak vormen.)

Door Tweakers user ybos, dinsdag 17 november 2015 10:43

Wat een gaaf project, hulde!

Door Tweakers user _ferry_, dinsdag 17 november 2015 12:14

breew schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 09:23:
Heb je wel rekening gehouden met de zichtbaarheidseisen van het kenteken, conform 70/222/EEG?
Ik ben geen expert, maar volgens mij is het wel van toepassing hier. ZOu het zeker even checken..
http://eur-lex.europa.eu/...1970L0222:19730101:nl:PDF

Biivoorbeeld puntje 2.5 kan nog wel eens problemen opleveren bij een verzonken kentekenplaat...
2.5. Geometrische zichtbaarheidseisen
De plaat moet zichtbaar zijn in de gehele ruimte die door de volgende vier vlakken wordt begrensd: twee verticale vlakken, gaande door de twee zijkanten van de plaat en naar buiten toe een hoek van 30º vormende met het symmetrievlak in de lengterichting van het voertuig; een vlak gaande door de bovenrand van de plaat en een hoek van 15º in de opwaartse richting vormende met het horizontale vlak; het horizontale vlak door de onderrand van de plaat. (Indien evenwel de hoogte van de bovenrand van de plaat boven het wegdek meer bedraagt dan 1,20 m, moet laatstgenoemde vlak een hoek van 15º in neerwaartse richting met het horizontale vlak vormen.)
Oeh! Die eisen had ik niet gezien. Maar ik denk dat ik aan de hoeken die daar genoemd worden wel kan voldoen. En anders pas ik die bak aan, nu kan het nog...
Ik kan er ook nog een paar ringetjes achter leggen om hem net een centimeter verder naar voren te brengen.
De bovenste hoek van 15 graden gaat misschien kiele-kiele worden met de huidige positie. Eerdaags even een plaat laten maken en dan kan ik het eea controleren. Volgens mij heb ik de hoogte van de bak 2cm hoger gehouden dan de kentekenplaat zelf (met het idee dat ik dan nog wat plek heb voor de lampjes) en was de bak 8cm diep, dus dat zou zo'n 15 graden geven :Y) Maar die maten weet ik niet uit mijn hoofd.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 17 november 2015 12:24]


Door Tweakers user FreeLighting, dinsdag 17 november 2015 13:22

De hoeklijst die je op de foto hebt is te verkrijgren bij jasicamp. Dit ligt wel in Leek (Groningen) en kan alleen in de winkel worden gekocht per 5m.. Dus niet echt in de buurt van de randstad helaas

https://www.jasicamp.nl/c...ete+lengtes+___1305000011

Door Tweakers user breew, dinsdag 17 november 2015 18:49

_ferry_ schreef op dinsdag 17 november 2015 @ 12:14:
[...]Oeh! Die eisen had ik niet gezien.
Ik kende de eisen ook niet. Ik heb even gegoogled, omdat het me onwaarschijnlijk leek dat er geen resticties zouden zitten aan de verticale zichthoek op het kenteken. Als die er niet zouden zijn, zou ik morgen een koof van 50 cm diep om mijn kentekenplaat bouwen... Dan hoef ik me nooit meer zorgen te maken bij trajectcontroles ;-)

Door Tweakers user _ferry_, woensdag 18 november 2015 07:09

Ja inderdaad

Nou ik heb nog even wat dagen om er over na te denken. Misschien draai ik de bak wel een soort van om, waardoor hij dus juist niet verzonken zit, maar juist wat uitsteekt aan de onderkant. Kentekenplaat er bovenop, lampje erboven en klaar. Maak ik alsnog wel een nieuwe bak, met een mooier randje enzo.
Andere optie is dat ik een bumpertje/frame/bar/whatever maak waar de kentekenplaat samen met de 2 reflectoren op komt. Is gezien het feit dat ik die reflectors toch ook nog ergens kwijt moet waarschijnlijk de beste optie.

Door Tweakers user Milmoor, zaterdag 26 december 2015 23:26

Wil je pasta maken moet je eerst je saus maken, warm wegzetten, en dan de pasta koken.
Pasta koken op vakantie: twee minuten koken, en de pan dan ingepakt in een deken wegzetten voor zolang de pasta normaal moet koken. Je hebt daardoor de pit vrij voor de saus. Bespaart gas, tijd en frustratie.

Reageren is niet meer mogelijk