Teardrop part4: Het lijkt er al op.

Door _ferry_ op donderdag 29 oktober 2015 20:29 - Reacties (4)
Categorie: Teardrop, Views: 4.893

Haaai :w

Ik ben de afgelopen weken lekker aan het lassen geweest, TIG lassen van aluminium was nieuw voor mij, en dit is dus een mooi project om het goed onder de knie te krijgen :) Vooraf natuurlijk lekker geoefend op reststukken en bij aanschaf van de machine kregen we er een korte training/uitleg bij.

Maar goed, het begon op zich niet slecht, met name in het begin had ik wat last om te starten met het leggen van een rups. Dan kwam het vormen van een verbinding tussen beide delen niet zo goed op gang, al doende leert men. Ik vind het aluminium wel prettig om mee te werken, het is iets flexibeler, maar het trekt ook minder krom. Gewoon de kokertjes haaks aan elkaar lassen ging steeds beter.Hier het frame bovenop de tekening gelegd, het komt allemaal aardig overeen. De wat hoger geplaatste koker zit overigens alleen gehecht, want daar komt de deur, maar de exacte hoogte daarvan moet ik nog bepalen.
Het 2e frame heb ik tegen deze aan gebouwd zodat de ze zoveel mogelijk overeenkomen.Daarnaast loopt de buitenkant natuurlijk met een mooie druppelvorm, ik besloot daarvoor van 2mm dik alu plaat de bogen uit te zagen met de decoupeerzaag. Later las ik daar dan weer een strip haaks aan vast en dan hebben we een mooie rond lopend hoekprofiel. Een hoekprofiel in die ronding buigen zou te lastig worden, laat staan 2 met precies dezelfde curve.


Met behulp van de tekening en markeringen kon ik de strips passend maken tussen het bestaande frame. En daarna even vast hechten. Om vervolgens nogmaals de maat te controleren, proberen om alles 2mm van de rand van de tekening af te houden, want er komt nog een strip van 2mm bovenop.


Alleen moest daarna de andere strip er haaks tegenaan. Dat ging niet best, dan weer smolt het te snel, dan weer te traag, dan weer zat het scheef. Wat een gek*t :P Hier zie je dus wat lassen die niet helemaal goed gingen, en dat was nog niet het lelijkste want die durf ik niet te tonen :+


Maar oefening baart kunst. Ik kreeg de smaak te pakken; Eerst aan de buitenkant met een ietsjes hoger vermogen kort hechten, daarbij kun je dan meteen controleren of de 2 strips netjes op elkaar aansluiten. Vervolgens het frame neerleggen, en op de plek waar hij gelast moest worden deed ik er een aluminium kokertje onder leggen. De warmte trok daar dan in, en zodoende kon ik gewoon lassen zonder dat de strips helemaal weg smolten of zacht werden en dus verbogen. Ik verwacht dan ook dat ik het 2e frame zonder vloeken en verbrande vingertoppen kan voltooien :+


Nu is de vorm al een beetje zichtbaar :D


En het 2e frame zit er hier tegenaan geklemd. Ik heb daar de rond lopende strips al in gehecht, her en der moeten ze wat hoger danwel lager in vergelijking met het andere frame. Ze moeten echt zoveel mogelijk hetzelfde zijn, want als het ene frame wat groter is dan gaat het erg lastig worden om de aluminium dakplaat er recht tegenaan te krijgen omdat je dan dus een soort van kegelvorm krijgt.


Na een hoop lassen staat het frame dan ook op echt op het het onderstel. De linker helft zit zelfs al vastgebout. Tussen beide zijdes zitten al wat kokers en hoeklijnen waar het dak dan weer op steunt. Bij elkaar is het een licht, maar behoorlijk stijf geheel. Al toen ik 1 koker tussen beide delen had gelast viel het mij op dat ze niet eens zoveel zijdelingse beweging hebben.
Voor het testen heb ik even 1 van de aluminium platen er op gelegd. Zodoende kan ik bekijken of de ronding overal goed is en er geen lasnaadjes of stukjes aluminium uitsteken. Dat was wel het geval, dus de volgende stap is om dat met de hamer+slijptol even te verhelpen. Daarna de hoeklijnen tussen beide frames helemaal vastlassen, want die zijn nu alleen gehecht. Want ook die moet ik wat corrigeren zodat het dak zo vlak mogelijk er op komt.
Ook moet ik nu achter het scharnier voor de achterklep aan, anders kan ik straks niet verder.

Volgende: Teardrop part 5: Kontje krijgt vorm. 11-'15 Teardrop part 5: Kontje krijgt vorm.
Volgende: Teardrop part3: Bodem en chassis gereed. 10-'15 Teardrop part3: Bodem en chassis gereed.

Reacties


Door Tweakers user Damic, donderdag 29 oktober 2015 20:44

Oh that is nice jah :Y en lassen dat leer je wel :)

Vraagje welke tig heb je aangekocht?

Door Tweakers user _ferry_, vrijdag 30 oktober 2015 08:34

Klopt, gaat steeds beter, gisteren was effe tobben toen ik verticaal in een stel hoekjes moest lassen waar ik slecht bij kon, maar elke keer gaat het dan weer wat beter, beetje spelen met het amperage ook. Het is een AWM Picotig, geen krachtstroom nodig, en volgens mij voor dit soort dingen ideaal, gewoon lekker standaard zonder dat je 500 instellingen hebt, zodoende kan mijn pa er ook nog mee overweg :+

Door Tweakers user Ramon 73, vrijdag 30 oktober 2015 08:45

_ferry_ schreef op vrijdag 30 oktober 2015 @ 08:34:
Het is een AWM Picotig, geen krachtstroom nodig, en volgens mij voor dit soort dingen ideaal, gewoon lekker standaard zonder dat je 500 instellingen hebt, zodoende kan mijn pa er ook nog mee overweg :+
Hey, ook een EWM (typo in jouw antwoord). Zelf heb ik een EWM PicoMig 180 (geen puls helaas) en dat is echt mig lassen op het hoogste niveau. Zelfs mijn vrouw kan er nog wel mee overweg, zo makkelijk is het om daarmee te lassen. Ideaal, zo'n synergetische machine waar je alleen draadsoort en plaatdikte hoeft te kiezen, de machine doet de rest.

Door Tweakers user Damic, vrijdag 30 oktober 2015 18:17

Ja ok dat zit dus de eerste jaren niet in mijn budget :p mijn duits chinese koste er 500€ met puls :p

Reageren is niet meer mogelijk