Teardrop part2: Als het niet gaat zoals het moet...

Door _ferry_ op woensdag 26 augustus 2015 10:34 - Reacties (6)
Categorie: Teardrop, Views: 4.083

... Dan moet het maar zoals het gaat :Y)

De dwarsliggers hebben hun naam iets te letterlijk genomen, het probleem was namelijk dat ze kromtrokken door het lassen. Hoe ik het ook probeerde, snel overal een hechtje en dan aflassen, of juist eerst alleen boven lassen, dan afkoelen en daarna links+rechts, het maakte niet uit. Achteraf had ik ze misschien beter uit 2 delen kunnen maken, dan las je ze gewoon aan de kopse kant en trekken ze hooguit een beetje naar links of rechts. Maargoed, het is goedgekomen, zoals de titel al doet vermoeden.


Hier zie je dat de uiteindes wat naar beneden wijzen. Per uiteinde varieerde dit van -0,3 tot -1,2cm.


Dat kon ik vaststellen met de laser waterpas, zo'n ding komt vroeg of laat een keer heel goed van pas. Als je kastjes gaat ophangen van de keuken bijvoorbeeld, is het eigenlijk gewoon onmisbaar. Zeker een Ganz Geile Overweging als je er nog geen hebt.Pa stelde voor om de boel dan heet te stoken, zodat de spanning weg kon. Leek mij een prima plan. Ik zat ook nog te denken om opvulbusjes te maken, maar dat zou niet echt prettig werken, want de bodem komt dan op een X-aantal busjes te liggen IPV een volledige koker van links naar rechts, waarop ik hem met slotboutjes vast kan zetten.


Bovenop de dwarsligger heb ik nog een koker met 2 lijmklemmen vast liggen (met een spijker er tussen om hem juist een beetje naar de andere kant krom te trekken, en warmteoverdracht te verminderen.)
Dan is het een kwestie van heet stoken met de snijbrander tot het net een beetje rood begint te gloeien. Af laten koelen, en vervolgens opmeten of het goed is. Soms moest ik ze nog een 2e keer verhitten, afhankelijk van hoe krom ze waren. met -0,3mm hoeft er natuurlijk niet veel gedaan te worden.


En nu komen ze allemaal prima recht uit, de plaat hout die op de bodem komt is er inmiddels ook, 12mm garantiemultiplex. Mits goed behandeld gaat dat een jaar of 20 mee. Dat komt vast wel goed. En tegen die tijd heb ik dan weer een mooi restauratieprojectje :+
Overigens had ik graag voor aluminium honingraatplaat gegaan, dat is licht en erg sterk, maar lastig te leveren, en scheen ook erg duur te zijn, 200€ voor een plaat ofzo 8)7

Ja, er is een klein kiertje te zien tussen de drager en de bodemplaat op foto, maar die 2mm kan ik mee leven ;) De plaat hout is ook niet volledig vlak. Al met al is de afwijking nu minimaal, en zeker goed genoeg om op verder te bouwen.

Volgende: Teardrop part3: Bodem en chassis gereed. 10-'15 Teardrop part3: Bodem en chassis gereed.
Volgende: Begonnen met aluminium teardrop 08-'15 Begonnen met aluminium teardrop

Reacties


Door Tweakers user jjust, woensdag 26 augustus 2015 11:01

Leuk project! Ga ik volgen. Succes!

Door Tweakers user Mar.tin, woensdag 26 augustus 2015 11:08

Laat je het onderstel straks nog poedercoaten?

Door Tweakers user _ferry_, woensdag 26 augustus 2015 13:20

Poedercoaten niet, dat is meer voor zichtbare delen zoals velgen. Ik spuit/smeer hem in een hele goeie 2 componenten verf.

Door Tweakers user i-chat, donderdag 27 augustus 2015 20:44

dat dezen wij vroeger met rode menie, en dan een laagtje gewone lak voor de kleur... roest nooit...

verder zou ik eerst een draadrooster ofzo eropleggen voor ik iets als een plank eropleg... 12mm is niet veel als je niet wilt dat het doorzakt... maar om eerlijk te zijn - waarom niet gewoon traanplaat..

Door Tweakers user _ferry_, donderdag 27 augustus 2015 21:24

Dit gaat ook niet roesten :) Het is industriele verf, vol met waarschuwingen en gevaren. Net als bij films... Hoe meer icoontjes des te beter het is :+ Komt van mijn pa zijn werk vandaan. heb hem inmiddels geverfd, eerdaags de vloer er op en dan kan gaan plannen qua frame. Dat zal niet heel snel gaan, komt een drukke periode aan.

12mm volstaat denk ik wel, het is meer een vloer waar spullen op komen te liggen, of een matras. Niet waar je op loopt/spingt. Om de +/- 50cm zit een dwarsligger. Caravanvloeren bestaan bijvoorbeeld uit 8mm+isolatie+6mm. Maar hebben vaak ook weer een grotere afstand te overbruggen met meer gewicht.
Traanplaat had in feite ook gekund ja, zeker. Al is dat ook niet echt goedkoop. Voordeel van het hout is dat ik er nog weer makkelijk een laagje bekleding op vast kan nieten/plakken. En dat zorgt dan weer voor wat isolatie en dat spullen niet zo gaan glijden tijdens het rijden.

Door Tweakers user Cafe Del Mar, vrijdag 28 augustus 2015 11:44

Waarom zou je multiplex gebruiken en geen betonplex? Dat is al voorzien van een coating op de onder- en bovenkant. Ook de zijkanten (als je niet zaagt) zijn behandeld tegen water/vuil.
Multiplex is "gewoon" hout dat (als het goed is) gekruist gelijmd is. Maar het blijft wel onbehandeld hout?

Reageren is niet meer mogelijk