Begonnen met aluminium teardrop

Door _ferry_ op vrijdag 7 augustus 2015 12:05 - Reacties (4)
Categorie: Teardrop, Views: 5.452

Een tijdje geleden fantaseerde ik over het aanschaffen van een VW camper/busje naast mijn VW kever. 2 dingen hielden mij daarbij een beetje tegen;
1: De prijs, ja je kan er best 1 aanschaffen, maar is dat de moeite waard voor slechts 2500km/jaar oid?
2: Als ik een busje koopt vervalt een beetje de reden om ook nog een kever te hebben. Want de kever pakken we nu altijd voor de vakantie of andere activiteiten.

Maar ik zat dan nog wel met een probleem, het is namelijk best proppen als we op vakantie gaan. En mijn fiets kan dan niet mee. Als ik alleen op pad ga wel, alhoewel dan het dak niet dicht kan. Maarja, met slecht weer ga ik ook niet weg ;)

Dus een bagagewagen zou dan uitkomst bieden. Een bagagewagen waar de fiets ook met mee kan welteverstaan. En dan moet het er natuurlijk ook nog tof uit zien, want als we er toch geld en tijd in gaan steken...
Uiteindelijk ben ik daarbij op een teardrop uitgekomen.
Want ouderwetse bagagewagentjes zijn leuk, maar dan moet er een soort frame bovenop waar dan de fiets op kan staan, die dingen zijn oud, en als ik dan een weekendje ga fietsen moet er nog weer een tent opgezet worden of een hutje huren.

De teardrop is voldoende hoog om de fiets via de achterkant er in te schuiven (eerste even de wielen er uit). En het geeft meteen een slaapplaats. Als we samen op vakantie gaan weet ik niet of we er ook in slapen, 120cm breed is niet heel veel, en met name de vrouwelijke wederhelft wil ook wel wat comfort op vakantie ;) Maargoed, dan gooien we de tent etc. er in en dan hoeft niet alles in de kever weggepropt te worden.

Wat ik wel belangrijk vind:
- De looks, hij moet er echt mooi uit gaan zien, volledig aluminium, geen hout. (okee, waarschijnlijk alleen de vloer, maar niet zichtbaar)
- licht van gewicht, daarom ook aluminium. Ongeremd mag ik 400kg trekken, maar daar wil ik incl. bagage gewoon nog ruim onder blijven.
-Mooie druppelvorm. Er zijn ook teardrops die slechts deels rond lopen, of met scherp gebogen hoeken en weet ik t wat. Ik wil gewoon de vorm van een ei/druppel er in houden.

Genoeg geluld, hier de pics;


Zijaanzicht. Hier zie je op de grond een langewerpig kader getekend, dat is waar de matras ongeveer uitkomt. Achteraan is dan dus nog weer ruimte voor koelbox en ander spul. Verder zie je denk ik ook wel waar de deur ongeveer moet komen.


Het onderstel, ik wil niet aan de verder nog onbeschadigde torsie-as lassen, dus die klem ik in tussen het frame. Daarna komen er nog 2 bouten door de chassisbalk+ blauwe versteviging die je er onder ziet. Ook nog 2 diagonaalverstevigingen om de krachten op te vangen wanneer 1 van de 2 wielen een obstakel raakt.

Normaal bouw je het frame bovenop de as, maar dan zou het allemaal 4 a 5 cm hoger gaan worden... Het mag wel laag en traag :P


Inmiddels ben ik bezig met de dwarsliggers, die ondersteunen de bodem met daarop de carosserie. Voor de looks en enige vorm van gewichtsbesparing (3mm dik 60mm hoog U-profiel is wat overkill voor deze toepassing) heb ik ze schuin afgeslepen.


En wie weet gat het er dan zo uit zien, niet hetzelfde natuurlijk. Maar ik vond dit wel een hele mooie combi van kever+teardrop om als voorbeeld te geven.

Volgende: Teardrop part2: Als het niet gaat zoals het moet... 08-'15 Teardrop part2: Als het niet gaat zoals het moet...
Volgende: Auto diorama part 3 05-'15 Auto diorama part 3

Reacties


Door Tweakers user Luuk1983, vrijdag 7 augustus 2015 12:57

Leuk nog iemand die zo'n ding gaat maken! :) Ik weet niet of je de posts van Teddy volgt, maar daar kan je misschien nog ideeën uitputten: Teddy's blog.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 augustus 2015 12:57]


Door Tweakers user _ferry_, vrijdag 7 augustus 2015 13:35

Luuk1983 schreef op vrijdag 07 augustus 2015 @ 12:57:
Leuk nog iemand die zo'n ding gaat maken! :) Ik weet niet of je de posts van Teddy volgt, maar daar kan je misschien nog ideeën uitputten: Teddy's blog.
Uiteraard! Daarom leek het mij ook wel een goed plan om updates te posten.


Door Tweakers user ToFast, zondag 9 augustus 2015 12:44

Succes! Ik vind ze er echt mooi uitzien, zowel modern als nostalgisch.

Reageren is niet meer mogelijk