Auto Diorama part 1

Door _ferry_ op vrijdag 13 februari 2015 10:34 - Reacties (4)
Categorie: Diorama, Views: 5.597

Ik ben een tijdje terug begonnen met het bouwen van een diorama. Iets wat ik altijd al heb willen doen sinds dat ik bezig ben met oldtimers. Zo in de donkere winteravonden moest ik toch wat om handen hebben, en als je dan de TV uit laat hou je een hoop tijd over om er wat tijd in te stoppen :)
Als mijn vriendin GTST gaat kijken duik ik de hobbykamer in en bouw ik weer een stukje, en dat schiet op zich aardig op. Mooie combinaties van mijn interesses, lekker freubelene, stukje elektyro, airbrushen, houtbewerking etc.

Er zijn voor diorama's heel veel miniatuurtjes kant en klaar te koop. Zoals werkbanken, kolomboormachines, lasapparaten, kasten en ander spul. Een leuke set heb ik lang geleden al eens gekocht, aangezien het een set is die vrij voordelig is en een aantal basics bevat.
Maar aangezien ik er liever tijd in stop dan geld probeer ik alles zoveel mogelijk zelf te maken, zoals de werkbank, kolomboor/freesmachine, laskar en meer. Voor sommige onderdelen vragen ze erg veel geld, welke prima zelf te maken zijn. Of wellicht met een 3D printer?

Voorbeeldje: miniatuur golfplaat met metaal-look, +/- A4 formaat: 18€. Als ik daarmee de wanden had willen maken was ik pakweg 100€ verder.... Dat gaan we dus niet doen. Nu heb ik ze in de witte latexverf gezet en maak ik er een gipsplaat achtige muur van. Een plaat styreen van ongeveer hetzelfde formaat kost je een paar euro. Goed, eer dat je wat maten en profielen hebt ben je ook weer wat euro's verder, maar daar kun je heel veel van maken.

Overigens is het qua stijl vergelijkbaar met onze eigen werkplaats, alleen qua vorm enzo verschilt het natuurlijk wel, vooral omdat die niet mooi te bekijken zou zijn als diorama zijnde. Maar de sfeer en stijl probeer ik overeen te laten komen. Er zijn bijvoorbeeld ook diorama's die op oude boerenschuurtjes lijken, met een oude roestige auto tussen de hooibalen en oude werktuigen. Of hele moderne commerciele garages met betegelde vloer, autobrug, en dure sportwagens met stapels dikke velgen en motorblokken. Als je graag wat mooie voorbeelden wilt zien van de meer klassieke garages: www.wilcosdioramas.com

Maargoed, bijna alles maak ik van styreen, een heel fijn soort plastic welke snel te lijmen is met standaard 1-secondelijm, goed te snijden en te schuren is, alleen het vergeelt wel onder zonlicht, iets wat ABS bijvoorbeeld niet doet. Maar dat moet je weer lijmen met minder prettige lijm, waarbij je goed moet ventileren en de lijm nogal vluchtig is. De boel staat binnen, en ik ga het toch verven, dus vergeling is niet erg. Verder heb je niet veel gereedschap nodig, een scalpel/hobbymes, lineaal, geodriehoek, potloot, snijmat en een stukje schuurpapier. En natuurlijk je flesje lijm.
Je kunt styreen krijgen als plaatmateriaal, maar ook in veel profielen .


Hier de werkbank. Ook meteen wat bakjes erbij gemaakt waarin kleine onderdeeltjes bewaard kunnen worden. die komen met een rekje aan de wand. En het handgereedschap kan straks aan de achterwand worden opgehangen.


Ook een wastafel is handig voor de vuile handen. Ik wil de kraan mooi chroom-kleur hebben, moet nog kijken wat daarvoor de opties zijn.

Daarna heb ik heel veel andere onderdeeltjes gemaakt, zoals TL bakken, groepenkastje, freesmachine, takel, ramen, deur etc. Maar uiteraard ook de MDF kist waarin ik de garage ga maken. Deze is ongeveer 55x30x30 aan de binnenzijde.
Met plamuur voor de structuur en grijze latexverf heb ik de vloer gemaakt. Lijkt bijna echt beton qua kleur en structuur en met wat vuil, olie en bandensporen past het helemaal:
Gisteren heb ik de constructie voor de zolderverdieping blauw gespoten met de airbrush, en tevens de railing die langs de zolder komt in elkaar gelijmd.


Daarna konden de houten leggers tussen de blauwe balken gelijmd worden, en heb ik even de dunne houten plaatjes er op gelegd om een indruk te krijgen van hoe het moet gaan worden.
Zoals je ziet ben ik ook langs de ikea geweest voor 2 kasten en een houten stelling :+


Totaaloverzichtje.
Rechts komt de werkplek, met een oudere kever die ik ga voorzien van wat roest, verweerde lak, losse wielen etc. De T1 bus is een natte droom, en ook als model erg mooi afgewerkt. Die wil ik nog een dakdrager met koffers geven. De blauwe cabrio tenslotte... Die heb ik ook in het echie, maar moet ik nog wat afwerken.

Komende tijd ga ik verder met de zolder. De trap moet er netjes passend komen, er komen TL bakken onder de zolder te hangen inclusief leidingen, en natuurlijk de nodige railing langs de rand en de trap.

Volgende: Auto diorama part 2 04-'15 Auto diorama part 2
Volgende: Verslag van het bouwen van een Platenspeler 10-'13 Verslag van het bouwen van een Platenspeler

Reacties


Door Tweakers user 461943, vrijdag 13 februari 2015 10:57

Skills :o Mooi gedaan!


Door Tweakers user weekend warrior, zaterdag 14 februari 2015 09:14

Indrukwekkend, ben benieuwd naar je volgende post.

Door Tweakers user Repsa, zondag 15 februari 2015 17:43

Prachtig om dit zelf te maken, maar tijd moet je bij bakken hebben. Alles moet erg gedetailleerd zijn.

Al jaren mag ik dagelijks naar ons eigen diorama met MG's kijken: het verveelt nooit. Veel succes met je project!

Reageren is niet meer mogelijk